Érzékszervi veszteség? Tegyél ellene, hogy téged ne érinthessen!
A reggeli madárcsicsergés, a színpompás virágok édes illata, vagy a ragyogó naplemente csodálatos látványa csak néhány azon természetesnek vélt élmények közül, amelyeket érzékszerveink segítségével élvezhetünk.
Már egy érzékszerv működési minőségének csökkenése jelentősen befolyásolhatja az életünket, mivel mozgás béli problémákhoz, a mindennapi tevékenységekkel kapcsolatos kihívásokhoz vezethet, nem mellesleg negatívan befolyásolhatja mentális és érzelmi jólétünket. A genetikai és a balesetből fakadó egészségkárosodást jobb elkerülni!
A látás
Az egyik legfontosabb érzékszerv, amely lehetővé teszi, hogy képet kaphassunk a körülöttünk lévő világról. Szemünk gondozása elengedhetetlen ahhoz, hogy optimálisan működjön.
A szem egészségét támogató tápanyagokat tartalmazó étrend - pl. E- és C-vitamin, cink, lutein - fogyasztása kulcsfontosságú az egészséges látás megőrzéséhez.
A látás szerve is károsodhat az erős napfény hatására, ezért fontos, hogy napsütéses napokon UV-védelemmel ellátott napszemüveget viseljünk! A munkánk és szórakozás közbeni képernyőhasználat szintén megterhelheti a szemet, figyeljünk oda tudatosan a pislogásra!
Végezzünk szemgyakorlatokat, amelyek fokozzák a szem véráramlását és rugalmasabbá teszik a szemizmokat.
A hallás
A hallás mértéke sajnos sok esetben idővel csökken, de ennek nem kell így lennie:
A zaj okozta halláskárosodást amelyet például a hangos zene, a fúrás, a tűzijáték és a mentőszirénák okoznak, általában kivédhetők füldugóval vagy fülvédővel. Azonban zene vagy tévéhallgatás közben sem szabad túlságosan feltolni hangerőt!
Kevesebben tudják, de a hallást is támogathatjuk az egészséges étkezéssel, azt pedig még kevesebben figyelik, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereik között van-e ototoxikus, azaz halláskárosító készítmény.
Ízlelés és szaglás
Ez a két érzékszerv a kémiai érzékelés útján működik, és nagyon szorosan összefügg egymással. Az új ízek megkóstolása segíthet megőrizni ízlelőbimbóink állapotát, míg különböző gyógynövényekkel és fűszerekkel való kísérletezés csökkentheti az ételeink túlzott sótartalmát. A száj higiénia problémái, valamint a dohányzás befolyásolhatják az íz- és szagérzékelést.
A tapintás
Ezt a bőrben lévő tapintóreceptorok határozzák meg, így bőrünk ápolása mellett az idegrendszer támogatására ugyanolyan elengedhetetlen. A bőr hidratálása, a vegyzserektől való óvása és a megfelelő fényvédelem kulcsfontosságú, azonban táplálkozásunkra is figyelnünk kell: a zöld leveles zöldségek, a paradicsom, a brokkoli és a tojás az idegrendszer állapotának is jót tesz.
A keringési problémák negatívan befolyásolhatják a tapintást, ezért fontos, olyan aerob gyakorlatok végzése, mint az úszás, a futás, a kerékpározás vagy a tánc.
Forrás: www.womendailymagazine.com