Eszpresszós créme brulée, amikor a desszert és a kávé szerelembe esik
Isteni az a roppanós hang, ami a karamellizált cukros réteg feltörésekor hallatszik. Ezután már ellenállás nélkül meríthetjük kanalunkat az egyik legfinomabb desszertbe! Tudod mi jobb még a Créme brulée-nél is? Az eszpresszós égetett krém!
A Créme brulée nem csupán elkészítési módja miatt különleges, hanem azért is, mert a felmelegített karamellizált réteg alatt hideg, édes krém vár minket. A portugál és a spanyol konyhát (katalán krém) is megihlető finomság azonban a nevével ellentétben nem francia eredetű, hanem angol desszert.
Eszpresszós créme brulée
Hozzávaló:
2 adag eszpresszó
350 g tejszín
125 g teljes tej
72 g és még egy kevés kristálycukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
negyed teáskanál só
6 nagy tojás sárgája
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 120-140 C°-ra (A légkeveréses módot most inkább felejtsük el.), miközben elhelyezünk hat db - 10-12 cm átmérőjű- szufléformát egy tepsibe. Forraljunk fel vizet vízforralóban vagy egy közepes- fazékban a vízfürdőhöz.
Főzzük le az eszpresszót.
Egy közepes serpenyőben, közepes lángon forraljuk össze a tejszínt, a tejet és az eszpresszót. Közben egy közepes tálban ujjunkkal dörzsöljük össze a cukrot és a vaníliarúd magját. Ehhez adjuk hozzá a sót és a tojássárgáját, majd keverjük addig, míg kissé besűrűsödik.
Miután a tejszínes keverék felforrt, lassan keverjük hozzá a harmadát a tojásos keverékhez, hogy simává tudjuk keverni és ne csomósodjon be. Ha már egynemű, adjuk hozzá a maradék forró tejszínt. Összekeverés után szűrjük át egy nagy - lehetőleg kiöntős - edénybe.
Osszuk el a tejszínes keveréket a már előkészített formákba, és tegyük be a tepsit a sütőbe. Öntsük a forrásban lévő vizet a tepsibe, körülbelül a szufléformák feléig kell, hogy érjen. Addig sütjük, amíg a brulée remegősre szilárdul, azaz kb. 45-55 percig. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd tegyük min. 4 órára hűtőbe vagy fagyasztóba.
A tálaláshoz szórjuk meg az összes bruleé tetejét némi kristálycukorral, és konyhai lángszóróval/szakácsfáklyával melegítsük addig, amíg a cukor elolvad és aranybarna nem lesz.
Tippek:
- Gőzpárolós sütő esetén nem lesz szükség vízfürdő alkalmazására.
- Karamellizáló pisztoly hiányában a sütő grill módjára állítva is elkészíthetjük a kívánt roppanós réteget. Bár ami igaz, az igaz: Ezzel a módszerrel jóval több időbe telik.
Forrás: www.purewow.com