Ettől mosolyra fakadsz: Aranygaluska vanília sodóval
Aranygaluska vanília sodóval - ha csak meghallom ezt a szókombinációt, már összefut a nyál a számba, és mosolygok. Nemcsak azért, mert imádom ezt a desszertet, hanem azért is, mert a gyerekkoromat juttatja az eszembe. Az egyik nagy kedvencem receptje következik egyenesen a mamától.
Igaz, én csoki öntettel sokkal jobban szeretem, így a mama a kedvemért mindig készített csokis öntetet is, azért itt a klasszikus recept álljon:
Aranygaluska vanília sodóval
Hozzávalók egy közepes tortaformához (kb. 26 cm):
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- csipet só
- 3 ek porcukor
- 3 tojássárgája
- 6 dkg olvasztott vaj
- 1 citrom reszelt héja
A szóráshoz:
- 10-15 dkg darált dió
- 1 csésze baracklekvár
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- reszelt citromhéj
- olvasztott vaj a tészta beleforgatásához
Vanília sodó
- 1 l tej
- 4 db tojássárga
- 10 dkg cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek liszt)
- 2 dkg vaj
1-1,25 dl langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. Keverjük ki a tojássárgáját a porcukorral és az olvasztott vajjal, majd adjuk hozzá a felfuttatot élesztőt, citromhéjat és a lisztet, csipet sót. Ezt szépen megdagasztjuk (gépet is használhatunk hozzá.
Takarjuk le, majd 1 óra alatt kelesszük a duplájára egy kilisztezett tálban.
Keverjük össze a szórás száraz hozzávalóit, a diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a fahéjat. Olvasszuk fel a vajat, és készítsük ki a lekvárt.
Amikor tészta megkelt, nyújtófával kb. Ujjnyi vastagra sodorjuk egy kilisztezett felületen, majd pogácsákat szaggatunk belőle egy közepes szaggatóval.
Béleljük ki a tortaformát sütőpapírral, majd mártsuk a kis pogácsákat a vajba, hempergessük meg a diós porcukros finomságban, majd tegyük őket egymás mellé a formában. Közé és rá pöttyintsünk egy kis házi barack lekvárt - ez volt a mama aranygaluskájának a különlegessége.
A tetejére még kenhetünk egy kis baracklekvárt és beszórhatjuk még dióval, de ezt itt el is hagyhajuk, hiszen a maradék tésztából még rákerül egy réteg - szintén vajjal, dióval, lekvárral megbolondítva, majd a legtetejét lefedjük a finom fahéjas mindenes dióval.
Mielőtt az előmelegített sütőbe tennénk, 30 percet kelesztjük így együtt langyos helyen.
160 fokon 40-45 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz. Még melegen vegyük ki a formából, de fogyasztás előtt hagyjuk egy kicsit kihűlni.
A sodó
A tojássárgához adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, és keverjük habosra, majd adjuk hozzá a pudingport (v. lisztet) és keverjük csomómentesre. Ezután öntsünk hozzá egy kevés tejet, és keverjük simára.
A maradék tejet tegyük fel melegedni. Amikor már meleg, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tojásos-cukros keveréket, majd pár perc alatt sűrítsük be. (a tej csak jó meleg legyen, ne pedig forró, mert különben összekapja a tojássárgát)
Amikor kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a vajat, majd hűtsük ki.
Tálalás előtt a galuska tetejét szórjuk meg porcukorral. Ízlés szerint vaníliasodóval, vagy lekvárral kínáljuk. Mindkettővel nagyon finom.
A sodó recepjét és a fotót Gizi szolgáltatta.