2015.02.16. 15:16:05 11547 289

Fahéjjal csökkentheted a vércukorszinted!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Több kutatás is szót ejt arról, hogy a fahéj jótékony hatással lehet a vércukorszintedre. Mi az igazság? Szabad cukorbetegeknek nagyobb mennyiségben fahéjat fogyasztani? Milyen mellékhatásai lehetnek, mire kell ügyelni?

Fahéj | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fahéj | Fotó: 123rf.com

Fahéj és cukorbetegség

Egy kutatás során az önkéntesek 1-6 gramm fahéjat fogyasztottak 40 napon keresztül. (Egy gramm őrölt fahéj kb. egy fél teáskanálnyinak felel meg.) A kutatók úgy találták, hogy a fahéj hatására a koleszterinszint 18%-kal, míg a vércukorszint 24%-kal csökkenhet. A vizsgálat alapján elmondható, hogy a fahéjfogyasztás előnyös lehet a cukorbetegek számára.

A kutatók úgy gondolják, hogy főként a kettes típusú cukorbetegséggel küzdők profitálhatnak a fűszerrel, mivel fogyasztása az inzulinrezisztenciára van pozitív hatással, így csökkentheti a vércukorszintet.

Ezt a hatást egyébként nemcsak cukorbetegek, hanem például gomba-fertőzöttek is kihasználhatják.

Hogyan fogyaszd?

Ha a hagyományos őrölt fahéjnál maradnál, és nem szeretnél étrendkiegészítőket vásárolni, akkor reszelt almával, más gyümölcsökkel, smoothie-val, natúr joghurttal, reszelt nyers burgonyával érdemes próbálkoznod. A fahéjas édességekben bár némiképp ellensúlyozza a fahéj jelenléte a cukrot, mégsem előnyös péksüteményekkel és más cukrászati termékekkel hozzájutni a fűszerhez.

Fahéj és mellékhatásai

Az élelmiszerekkel a szervezetbe juttatott normál mennyiségű fahéj esetében nem kell aggódni, ám étrendkiegészítők vagy megnövelt fahéjbevitel esetén már érdemes odafigyelni. Mivel a fűszer csökkentheti a vércukorszintet, ezért más hasonló hatású gyógynövénnyel vagy gyógyszerrel kombinálva körültekintően kell eljárni. Ilyen lehet az alfa-zsírsav, a keserű dinnye, a króm, az ördögkarom, a görögszéna, a fokhagyma, a vadgesztenye, a panax, a szibériai ginszeng és az útifű. Ugyanez igaz a cukorbeteg-gyógyszerekre is. Ha a vércukorszint túl alacsony lesz, tájékoztasd orvosod.

Azoknak, akik májkárosodással küzdenek, szintén elővigyázatosnak kell lenniük, mivel a nagyobb mennyiségű fahéj, növelheti a májproblémákat. Kumarin tartalma megemelheti a vér májenzim-számát, amely súlyosabb esetekben májgyulladáshoz is vezethet, és a véralvadást is gátolhatja. 1 kg fahéj kb. 2100-4000 mg kumarint tartalmazhat. A kumarinfogyasztás napi határértéke testtömeg kilogrammonként 0,1 mg, de ennek kismértékű átlépése sem egészségkárosító.

Terhes nőknek és gyerekeknek nem ajánlott a fahéj nagy mennyiségű, étrendkiegészítőként való fogyasztása.

A fahéj sokoldalúságáról itt is olvashatsz!

Forrás: webmd.com, tudatosvasarlo.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tudod, mi az a smoothie bowl? Bűnözz legálisan!

Ahogy minden területen, a gasztronómiában is trendek jönnek, trendek mennek. Ami viszont állandó, hogy aki odafigyel arra, hogy egészségtudatosan étkezzen, annak minden időben fontos, hogy az étel, ami az asztalra kerül, amellett, hogy finom és szemet gyönyörködtetően ínycsiklandó, tápláló is legyen. Ilyen a smoothie bowl is, amely a superfoodok között az utóbbi években sokak kedvencévé vált, és amely a kreativitás végtelen szabadságát adja a készítőjének.

Őszi nagyágyúk egy receptben – Sütőtök és gesztenye

Amikor a sütőtök és a gesztenye összeállnak, ott valami igazán ínycsiklandó dolog készül! Külön-külön is csodákra képesek: a sütőtök pürésítve egy forró levesben melegít fel, a sült gesztenye pedig egy igazi őszi-téli csemege, ami otthon elkészítve is tökéletes kísérője lehet a hosszúra nyúló estéknek.

Téged is kikészítenek a frontok? Átérezzük!

Amikor átalakul az időjárás, nem csupán a hőmérsékletre és a környezetre van hatással, hanem az emberi szervezetre is. A frontok olyan légköri jelenségek, amelyek során két különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú légtömeg találkozik. Ezek az ütközések változásokat idéznek elő, és sok embernél különféle testi és lelki tüneteket okoznak. De valaki miért érzékenyebb rájuk, míg másoknak meg sem kottyannak? Mit kell tudni róluk, illetve hogyan élhetünk velük „békességben”?