Gluténmentes álom: Diókrémes-meggyes lepény
Ha nem vagy gluténérzékeny, akkor is érdemes kipróbálnod ezt a receptet! Ha pedig a családban van lisztérzékeny, akkor kötelező alapdessszertté válhat ez a szuper lepény. Liszt nélkül is süthetsz finom süteményt, próbáld ki bátran!
Diókrémes meggyes lepény
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
- 6 dkg darált dió
- 5 dkg kukoricakeményítő
- 4 db tojás (nagy)
- 2 ek olvasztott vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 ek kristálycukor
- csipet só
A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, és amikor már kezd kifehéredni, szórjuk hozzá a kristálycukrot, majd addig verjük, hogy kemény habot kapjunk.
A darált diót keverjük össze az kukoricakeményítővel.
A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, és egy csipet sóval, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá az olvasztott vajat.
Ezután egy keverőkanállal, váltakozva keverjük hozzá a diós keveréket, és a keményre felvert tojáshabot.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral (vagy zsírozzuk ki, és szórjuk meg kukoricaliszttel) majd egyenletesen kanalazzuk bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten süssük 10 percig, majd vegyük ki és kanalazzuk rá a diókrémet. (Én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem.)
Diókrém hozzávalói:
- 25 dkg darált dió
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 cs vaníliás pudingpor (vagy 4 ek kukoricakeményítő)
- 1/2 rumaroma
- 4 db tojás (nagy)
Kell még hozzá 1 üveg magozott, lecsepegtetett meggybefőtt.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a rumaromát, és a puha vajat, majd keverjük habosra.
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és keverjük simára.
Végül kanalazzuk hozzá a darált diót, és a vaníliás pudingport (vagy kukoricakeményítőt) majd szintén keverjük simára.
Az elősütött tésztára ezután egyenletesen kanalazzuk rá a diókrémet, majd szórjuk meg ízlés szerint a magozott meggyel.
Helyezzük vissza a sütőbe, és közepes hőmérsékleten addig süssük, míg a diókrém megszilárdul, vagyis tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt a lepényt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com