2021.07.15. 08:33:13 7271 229

Gondok vannak a kerti tóval? Itt a megoldás!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kerti tó gyönyörű kis oázis, megváltoztatja kertünk hangulatát, gazdagítja élővilágát. Persze csak addig amíg tiszta, ápolt és lakói egészségesek. Mit kezdjünk azzal, ha hiba csúszik a gépezetbe? Íme a leggyakoribb tünetek megoldásai.

Kerti tó lakói - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kerti tó lakói

Algásodás ellen

Ha megjelennek tavunk vízében az algák, az olyan látványos, hogy mindjárt pánikba is esünk tőle. Pedig a megoldás nem olyan bonyolult, mint amilyen súlyosnak tűnik elsőre a probléma: az alga elleni készítmények, a szűrő működtetése, a víz intenzív, rendszeres átmozgatása megakadályozza az algásodást. A megjelenésüket a túl meleg víz, a sok napfény szokta előidézni, tehát érdemes vagy hideg vízzel pótolni a napi elpárolgó mennyiséget, vagy árnyékolni a tavacska legalább egy részét.

Megoldás a zavarosodásra

A víz elkoszosodása, a zavaros vízképlet jellemző az algásodásra is, de nem csak arra, más jellegű szennyeződés is okozhatja. Ilyenkor ki kell cserélni a víz egy részét, majd egy víztisztító szűrőt és szivattyút érintő nagytakarításról sem árt gondoskodnunk. Akár az algásodás esetén, a víz átmozgatása és az algaölő vegyszer itt is segíteni fog. Az is előfordulhat, hogy nagyon szemetes, koszos a víz a belehulló termésektől, növényi részektől. Ha ezeket nem szedjük ki időben merítőhálóval, akkor belerohadnak, és azt nyilván nem akarjuk. Tehát az egyik, amit tehetünk, hogy naponta kipecázzuk a vízbe hullott dolgokat. A másik, szintén hatékony megoldás a tóháló. Remek ötlet azoknak, akik nem érnek rá rendszeresen bogarászni a tó vízét.

Ha pusztulnak a tó lakói

Ez talán az egyik legfontosabb megoldandó gondunk lehet, hiszen már nem csak a látványról, hanem életekről van szó. A tömeges halpusztulás arra enged következtetni, hogy méreg vagy betegség ütötte fel a fejét a vízben, így a tó teljes vízcseréjére, alapos kiporszívózására lesz szükség. Fontos, hogy ha lehet, derítsük fel a pusztulás előzményét, okát is, hiszen, ha nem tudjuk mi volt a hiba, nagy esély van rá, hogy idővel ismét halpusztulás árnyékolja majd be a kerti tó napjait.

Nem kő’ vízkő

A víz alapállapotában igen sok ásványi anyagot tartalmaz, ezek pedig szépen ki tudnak ülni vízkő formájában. A megelőzés a leghatékonyabb, így erre már akkor figyeljünk, amikor még nincs semmi gond. Ha elmulasztjuk a megelőzést, nehezebb dolgunk lesz, a víztől meg kell válnunk, és sósavval eltakarítanunk a vízkövet a következő feltöltés előtt.

Forrás: Otthonok és megoldások

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...