Görög nyaralásod ízei - itthon!
Olyan jól esik otthon felidézni a nyaralás emlékeit, és ha még finom ízekkel is hozzájárulunk ehhez, akkor felejthetetlen görögös hangulatú partit tarthatunk. Akkor is érdemes kipróbálni ezeket a recepteket, ha semmi közünk nem volt eddig Görögországhoz, hiszen nagyon egyszerűek és ízletesek!
Szuvlaki
A szuvlaki gyakorlatilag a rablóhús egy fajtája, annyi különbséggel, hogy a görög változatra zöldség nem kerül, csak hús.
Hozzávalók:
- 40 dkg szűzérme
- fél citrom leve
- 1 dl olívaolaj
- oregano, friss rozmaring, só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- hurkapálcikák
Elkészítése:
Mielőtt a húst felszúrnánk a pálcikákra, be kell pácolni. Az olajjal keverjük össze a fűszereket és a zúzott fokhagymát, a húst vágjuk falatnyi méretű, egyforma kockákra. Forgassuk bele az olajos pácba, majd pihentessük legalább négy órán keresztül. Ezután szúrjuk fel a hurkapálcikákra vagy fanyársakra, és süssük át a grillen mindegyik oldalát.
Az eredeti szuvlaki bárány vagy sertéshússal készülhet, de létezik csirkés változat is, természetesen az nem nevezhető eredetinek. :)
Sült krumplival, kenyérrel vagy görög salátával fogyasztjuk.
Görög saláta
Mennyiséget nem írnék, csak a hozzávalókat, hiszen mindenki annyit csinál, amennyit szeretne és a zöldségeket is olyan arányba tehetjük bele, ahogyan szeretnénk.
- Krémes feta
- Olívabogyó
- Uborka
- Lila hagyma
- Paradicsom
- 1 rész citromlé
- 3 rész olívaolaj
- Oregano, bors
A paradicsomot, az uborkát és a feta sajtot kockákra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk, az olívabogyókat pedig megfelezzük. Az öntetet összekeverjük. A zöldségeket egy nagy tálba halmozzuk, leöntjük az öntettel, majd rászórjuk a fetasajtot, a tetejét egész olívabogyókkal díszítjük.
Gyros tál
A gyros tálat mindenki másként csinálja az otthonában. Nálunk ez a verzió jött be:
- 0,5 kg csirkemell filé
- só, bors
- olívaolaj
görög fűszerkeverék
2 dl görög joghurt
- 3-4 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, oregano
A csirkemellet csíkokra vágjuk és bepácoljuk az olívaolaj és a fűszerek keverékébe. Állni hagyjuk 3-4 órát. Fogyasztás előtt közvetlenül megsütjük, sült krumplival és görög salátával tálaljuk. A joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és oreganoval, majd ezzel az öntettel meglocsoljuk a húst.
A görög ételek mellé görög ital dukál: a Metaxa például egy egészen jó választás. Ha nem szeretjük a rövid italokat, próbáljuk ki gyömbér üdítővel és egy szelet citromkarikával. Igazán finom long drink lesz.