2021.12.21. 13:20:00 6938 226

Gőzfürdő vagy infraszauna: Melyik számodra a jobb választás?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A dermesztő hideg szél még kívánatosabbá tehetik a szemünkben a hőterápia különböző formáit. A melegedés mellett természetesen nem feledkezünk el az egészségügyi előnyökről sem! Azonban nem mindenki számára egyértelmű, hogy gőzben vagy gőz nélkül töltődjön-e fel.

Szaunázás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szaunázás

Két fontos tényező van, amit figyelembe kell vennünk ennek a megválaszolásához: a páratartalom és a hőmérséklet. Az egész testet átfogó forró levegő sokan azért szeretik, mert az elvileg az izzadáson keresztül történő méregtelenítésre apellálnak. Ezt azonban nem vehetjük készpénznek!

A szaunázás egészségügyi előnyei

Meg kell különböztetnünk a hagyományos finn és az úgynevezett száraz, azaz infrakabinos szaunát. Míg az előzőnél egy halom felhevített kőre locsolt víz révén keletkezik vízgőz a levegőben - 10-60%-os páratartalommal, addig a második esetben pára nélkül érik el a levegő felmelegedését. Az infraszaunában indul be legjobban a test izzadási folyamata. A heti min. 4 alkalommal, kb. 25 percig igénybe vett szaunázás erősítheti az immunrendszert és javíthatja a szív- és érrendszer állapotát. A szaunázásnak tulajdonított jótékony hatások nagyon hasonlóak a testmozgás előnyeivel, amelyek közül külön megemlítendő a vérnyomás szabályozása. Aki a derékbántalom miatt nem igazán tud sportolni, próbálja ki a fájdalom enyhítésére a szaunát!

A gőzfürdő jótékony hatásai

A gőzfürdő, más néven törökfürdő általában jóval magasabb hőmérséklettel és csaknem 100%-os páratartalommal működik. A magas páratartalom miatt sokan érzik úgy, hogy az izzadás intenzitása fokozódik, holott ennek éppen az ellenkezője igaz: A bőrfelületünkön lecsapódó pára nedvesíti be ennyire a testünket, a gőz éppen hogy csökkenti az izzadás mértékét. Az infraszaunához hasonlóan a gőzkabinok is növelik a test belső hőmérsékletét, de az ennek folyománya miatt kialakult fiziológiai változások gyorsabban mennek végbe a gőzben. Egyes kultúrákban a magasabb hőmérséklet okozta nagyobb intenzitású termikus terhelést részesítik előnyben a szaunákkal szemben.

Amikor nem ajánlott egyik ilyen fajta hőterápia sem

Az ájulásra hajlamosak és az alacsony vérnyomással küzdő személyek számára érdemesebb kerülni a gőzfürdőzést és a szaunázást. A szívbetegségben szenvedőknek sem ajánlott a vérnyomás ilyesféle drámai ingadozása. Aki szeretne hőterápiás kezelésen átesni, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával előtte!

A gőzkabin kontra szauna kérdésben tehát megállapítható , hogy az egyéni komfortunk lesz a döntő tényező. A te szervezeted számára hol van az a határ, amíg még szenvedés nélkül, jólesően tudsz időt tölteni szaunában vagy gőzkabinban?

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.