2015.08.12. 18:39:24 17478 244

Grill csirkemell többféleképpen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki mondta, hogy a csirkemell nem a grillre való? Ezek a receptek segítenek rácáfolni erre a diszkriminatív véleményre. Való igaz, hogy egy finom, zsíros kis tarja kevésbé szárad ki a grillezés hatására, de azért csirkéből is egész jó ételeket lehet kihozni. Íme néhány variáció és ötlet.

Grillezett csirkemell salátaágyon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Grillezett csirkemell salátaágyon

A következő kiegészítőkkel és pácokkal mindig tökéletes lesz a grillvacsora, még ha csirkemellből készül, akkor is!

1. Majoránnás-mustáros pác

A mustáros pác az egyik kedvencem, mert a sertéshez és a csirkéhez is illik. Ha azt szeretnéd, hogy valóban mustáros legyen a hús és zaftos maradjon, hallgass rám, és ne keverd össze az olajjal. Inkább borsozd és majoránnázd be alaposan a csirkemelleket, majd kend be mustárral egy késsel, rétegezd egy tálba, majd ezt öntsd le olajjal, és pácold egy napig (de minimum 6 órát). Finom, krémes réteg lesz a húson, és egyáltalán nem lesz száraz. Lehet, egy kicsit tovább tart így a fűszerezés, de hidd el megéri. Ne sajnáld a borsot és a majoránnát sem!

2. Juhtúrós mártogatós

Grill húsokhoz és héjában sült burgonyához ez a kedvencem! Keverj egy nagy doboz tejfölbe 10 dkg juhtúrót és egy fél fej, apróra vágott vöröshagymát, sózd meg és tálald. A metélőhagyma (snidling) szintén jól mutat és nagyon finom is benne! Próbáld ki, nem fogsz csalódni!

3. Grillcsirke salátával

Ha a grillcsirke köreteként salátát tálalsz valamilyen finom öntettel, akkor egészen biztos, hogy senki nem fog panaszkodni a csirke szárazságára. Az előregyártott szószok helyett próbálj ki egy saját verziót. A joghurt és a tejföl is jó alapanyag, a fokhagyma, a só, a bors szinte mindenhez megy, az olívaolaj elfér benne, ezen felül pedig spékeld meg valamivel, amitől a saját spéci önteted lesz, amit készítesz. Kerülhet bele csípős vagy akár édes is, mustár és/vagy majonéz, sőt akár ketchup is. Kóstolgass és bízd a fantáziádra magad.

4. Grillcsirke torony zöldségekkel

Halmozz a grillcsirke szeletre grillezett zöldséget vagy grillezett gyümölcsöt, esetleg friss avokádót, paprikát, paradicsomkarikát vagy tálald saláta levélen. Nagyon guszta, és köretnek is megfelel a díszítés.

5. Házi készítésű barbecue (BBQ) pác

A ragacsos és édes amerikai barbequ szósz a mindened? Akkor tudod, hogy házilag elkészíteni egy kissé macerás lehet. Ez a recept azonban nagyon egyszerű és finom is.

Hozzávalók:

  • 5 ek szójaszósz
  • 4 ek almaecet
  • 2 ek Worcestershire szósz
  • 1 ek Tabasco
  • 1 citrom leve
  • 1 nagy evőkanál barna cukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 350 ml ketchup

A citromlevet, az almaecetet, a szójaszószt, a Worcestershire szószt, a tabascót és a barna cukrot nagyon alaposan összekeverjük, egészen addig, amíg érezzük és látjuk benne a cukorszemeket. Ha feloldódott a cukor, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a ketchupot, majd egy habverővel vagy keverőkanállal simára keverjük a szószt.

A recept az aprosef.hu oldalon jelent meg.

6. Tandori csirke (indiai fűszerezésű grill csirke)

4 közepes csirkemellhez való szósz hozzávalói:

  • 1 evőkanál natúr joghurt
  • 1 evőkanál őrölt paprika
  • 1,5 teáskanál őrölt kömény
  • 1,5 teáskanál őrölt koriander
  • 0,5 teáskanál cayenne bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4,5 teáskanál reszelt gyömbér
  • olaj
  • és a csirkék

Keverd össze a pác hozzávalóit egy üvegtálban (az olaj nem a pác hozzávalója ennél az ételnél, csak a sütéshez használjuk), majd forgasd bele a csirkéket és hagyd is a fűszeres szószban. Végül pihentesd a hűtőben minimum 1, maximum 4 órán keresztül, majd süsd meg a grillen egy kis olaj kíséretében.

A recept a goodhousekeeping.com oldalon jelent meg.

Reméljük, hogy valamelyik ötletünk vagy receptünk megteszik és már ezen a hétvégén kipróbáljátok a grillpartin.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ízes élet vagy egészségügyi kockázat? A só kettős arca

A hosszú történelmi múlttal rendelkező sót élelmiszer tartósítás és ételízesítés céljából már régóta használják. A 40 százalék nátrium, 60 százalék kloridot tartalmazó alapvető étrendbeli nátriumforrásként szolgáló só (NaCl) néhány változatát – így az asztali sót is– különféle kémiai elemekkel, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal dúsítanak, mint a jód, vas és a folsav. A test alapvető funkcióihoz nélkülözhetetlen a nátrium megléte, mellyel biztosítani tudja az idegrendszeri egészséget, a megfelelő izomműködést, valamint a tápanyag-felszívódást.

Édes paradicsomi csavar – különleges desszertek paradicsomból

A paradicsom a legtöbb konyhában sós ételek alapja – levesek, mártások, tészták, pizzák szinte elképzelhetetlenek nélküle. De mi lenne, ha most egy egészen új oldaláról ismernénk meg? A paradicsom édeskés-savanykás ízvilága és selymes textúrája lehetővé teszi, hogy meglepően jól működjön desszertként is – csak a megszokott kereteken kell túllépnünk.

Ne várd meg, amíg megtörténik! – Előzd meg az otthoni baleseteket!

A felmérések szerint: éves szinten megannyi megelőzhető baleset - súlyosabb esetben akár haláleset is- kötődik az otthonokhoz, melyeknek többsége néhány óvintézkedés bevezetésével, nagy eséllyel megelőzhető (pl. fulladás, különféle sérülések, esések, mérgezés). Az ingatlanbaleseti adatokból kiderül, hogy évente több millió (!) ilyen jellegű sérülésre kerül sor; ahogy az is, hogy az összes megelőzhető sérülésekkel szorosan összekapcsolódó halálos kimenetelű esetek 78 százaléka otthon történik.