2020.08.15. 10:25:15 6670 177

Gyerkőcök és a fogmosás – Legyen a napi rutin része
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az első fogacskák kibújása nagy öröm minden kisgyermekes családban. Ha szerencsés a család, akkor megússzák hosszú éjszakázások, sírások nélkül, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy két apró fehér folt villan fel etetés, vagy éppen egy „telivigyor” közben.

Gyerek fogmosás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerek fogmosás

És ha kibújtak az első fogak, aztán meg a többi, hamarosan következik egy újabb kérdés: mi legyen a kicsik fogainak ápolásával? Kell-e, lehet-e, jó-e minél korábban elkezdeni, vagy elég, ha csak ovis korban lesz a napi rutin része?

Mikor?

Már az első tejfogak kibújásakor érdemes az apróságokat megismertetni a fogkefével, illetve a fogmosással, mint napi feladattal. Fontos, hogy az életkorának megfelelő, puha sörtéjű kefét válasszunk, illetve majd a fogkrém kiválasztásánál is törekedjünk erre.

Hányszor?

Reggel és este mindenképpen érdemes beiktatni a készülődés részeként a fogmosást is. Az oviban nagy valószínűséggel még ebéd után is megejtenek egyet, ám nem valószínű, hogy ezt otthonra is átveszik a gyerkőcök. Nem árt, ha hagyunk nekik némi szabadságot: míg kisebb a gyermek, és még nem sajátította el a helyes fogmosási technikát, az esti fogtisztítást inkább a szülő végezze, ám a reggelit végezheti a gyerkőc saját maga is, önállóan.

Hogyan?

Mindenképpen érdemes a fogmosás helyes technikáját is megtanítanunk a gyerkőccel. Ezzel kérhetjük a fogorvos segítségét is, így két legyet üthetünk egy csapásra: megismerheti a gyermek a fogászati szakembert, így egy későbbi találkozás már nem lesz probléma. Illetve, biztos forrásból tanulva sajátíthatja el a gyermek a helyes fogmosási technikát. De megtaníthatjuk mi is mindezt. Sőt, még nagyobb lehet a gyermek motivációja, ha minket is lát, hogy rendszeresen tisztítjuk fogainkat. Lehet a fogmosás akár közös családi program is.

Van tuti módszer?

Mint minden másban, itt is eltérő lehet a módszer, miként vegyük rá a gyereket a fogmosásra. Ha időben, vagyis minél korábbi életkorban kezdjük el, az már fél siker. Ha jó példával járunk el, szintén nyert ügyünk lehet. Ezen kívül jöhetnek a versikék, mesék, melyek a fogmosás fontosságára, technikájára hívják fel a figyelmet, természetesen játékos, vicces formában.

Ötlet: szuloklapja.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...