Gyors olasz vacsorák csak úgy, vagy a vendégseregnek
Az olaszok tudnak valamit. A tésztavacsorák gyorsan elkészülnek, és általában mindenki szereti őket. Éppen ezért olyan jó választás, ha sok vendég érkezik egyszerre. Az ár-érték aránnyal sem lesz gond.
Klasszikus Carbonara
- 3 tojássárgája
- 40 parmezán sajt + egy kevés a tálaláshoz
- só, bors
- 150 g pancetta szalonna, vagy bacon vagy valamilyen finom füstölt sonka
- 200 g spagetti
- 1 gerezd fokhagyma
- olaj
A tojássárgáját keverd alaposan össze a reszelt parmezán sajttal, sózd és borsozd meg. Vágd kockákra a sonkát, és pirítsd ropogósra egy kis olajon a zúzott fokhagymával együtt. Hagyományosan pancettát kellene használni, de baconnel is nagyon finom lesz! Főzd meg a tésztát, és szűrd le, de tedd félre a főző vizét. Meríts egy kevés főzővizet (csak pár kanállal) a pirított sonkához, majd tedd a serpenyőbe a spagettit is. Keverd össze alaposan, és hagyd, hogy kicsit magába szívja az ízeket a tészta, egy kis frissen őrölt bors még jöhet rá. Tegyél hozzá még egy kis főző vizet, majd add hozzá a sajtos tojássárgáját. Kevergetés közben adj hozzá még a főzővízből (pár kanállal), míg szép fényes mártást nem kapsz a tésztához. Egy kis extra parmezánnal tálaljuk.
jamieoliver.com
Lasagne
- fél kg darált hús
- 3 konzerv sűrített paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál cukor
- 4 ek víz
- só, bors
- fél csokor petrezselyem
- oregano, bazsalikom, kakukkfű (2-1-1 arány)
- 100 g mozzarella golyó
- 200 g pizza mozzarella
- 50 g vaj
- 2 evőkanál liszt
- 0,5 l tej
- olaj
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összetörjük, a paradicsomot meghámozzuk és feldaraboljuk. Egy kis olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és fokhagymával fűszerezzük. Amikor már aranybarnára pirult a darált hús, belekeverjük a paradicsom pürét és szót, majd egy kis vízzel hígítjuk. A zöld fűszereket is hozzáadjuk.
Közben egy hígabb besamel mártást készítünk a vajból, a lisztből és a tejből. Sóval és fehér borssal fűszerezzük. A végén összekeverjük a paradicsomos hússal.
A rétegezést egy kevés szósszal kezdjük, erre jön a lasagne tészta, majd egy újabb adag szósz, mozzarella golyókkal. Addig folytatjuk, míg el nem fogy a szószunk, ügyeljünk rá, hogy a felső réteg a szósz legyen, erre hintjük a reszelt pizza mozzarellát. A tésztákat kicsit lenyomkodhatjuk, hogy jól bevonja a szósz, amiben szépen meg puhul majd.
180 fokos sütőben 30-35 percig lefedve sütjük, majd további 10-15 percig pirítjuk.