Ha húshagyó kedd, akkor palacsinta-nap! Receptek!
Ma van húshagyó kedd (vagy más néven gyóntató kedd), ami a farsangi időszak végét és a húsvétig tartó 40 napos böjt előestéjét jelöli ki. Az angolszász országokban ezen a napon a hagyomány szerint palacsintát készítettek a megmaradt tojásból, tejből és vajból. Ma mi is így teszünk: íme 4 fincsi palacsinta recept!
Narancsos-banános palacsinta
Hozzávalók:
- 180 ml hideg tej
- 180 ml hideg víz (ha lehet szénsavas ásványvíz)
- 3 tojás sárgája
- 1 evőkanál cukor
- 3 evőkanál narancslikőr, vagy konyak
- 150 g liszt,
- 30 g olvasztott vaj
- Napraforgó olaj a sütéshez
A töltelékhez:
- 2 narancs
- 2 banán
- 3 evőkanál barna cukor
- 20 g vaj
- 20 g mogyoró megpirítva, meghámozva
Tedd a palacsinta hozzávalóit turmixgépbe a recept szerinti sorrendben. Turmixold kb. 1 percig. Ha nincs turmixgéped fokozatosan add a liszthez a tojások sárgáját, fakanállal folyamatosan keverve, és apránként add hozzá a folyadékot. Szűrd át a tésztát és tedd a hűtőszekrénybe 2 órára. Ez alatt az idő alatt a liszt szemcsék magukba szívják a folyadékot, így puha, könnyű és vékony palacsintát kapunk.
Kend ki a palacsintasütőt olajjal és hevítsd fel. Önts a tésztából kb. 60 ml-t a sütőbe és forgasd addig, míg a tészta vékony réteget képez, és befedi a palacsintasütő alját. Ez után tedd vissza a palacsintasütőt a tűzre, 60-80 másodpercre. Egy spatula segítségével fordítsd meg a palacsintát, és süsd a másik oldalát fél percig. Vedd ki a palacsintát és tedd rácsra, hogy kissé kihűljön, mielőtt a palacsintákat egymásra helyezed.
Pucold le a narancs héját a fehér résszel együtt. Szedd gerezdekre a narancsot úgy, hogy késsel a gerezdeket elválasztó hártyába vágsz bele. Facsarj ki 2 evőkanál levet a narancs gerezdekből. Hámozd meg a banánt és vágd 1 m-es szeletekre. Olvassz fel vajat egy fazékban, add hozzá a barna cukrot, narancslevet, és keverd addig, míg a cukor feloldódik. Tegyél bele egy palacsintát és melegítsd 15 másodpercig. Hajtsd 4 felé a palacsintát és tedd tányérra. Ismételd meg ugyanezt a többi palacsintával is. Tedd a fazékba a narancs gerezdeket és a banánszeleteket és melegítsd fel. Mindegyik palacsintára tegyél 1 kanál gyümölcsöt és szórd meg a felaprított mogyoróval.
Recept: delimano.hu
Almás-diós palacsinta karamellel
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 db tojás
- 1 dl olaj
- 2 csipet só
- 3 evőkanál barna nádcukor
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
- 5 dl tej, (ha lehet házi)
- 4-5 dl szódavíz
A töltelékhez:
- 6 db közepes alma
- 3 dkg vaj
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg mazsola
- 10 dkg barna nádcukor
- 1 mokkáskanál fahéj
- 0,5 dl almapálinka
A karamellhez:
- 5 evőkanál cukor
- 4 dkg vaj
- 1 dl tej
Elkészítés
A liszteket tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, a tojásokat, az olajat, és először kevés tejjel elkezdjük összekeverni, míg galuskatészta állagúvá válik. Majd apránként adogatva a tejet és a szódavizet folyamatosan kevergetve, sima palacsinta tésztává keverjük. Mikor ezzel készen vagyunk a tésztát fél órát pihentetjük. Addig elkészítjük az alma tölteléket.
Az almákat megtisztítjuk, negyedeljük, és kisebb szeletekre vágjuk. A vajon megpároljuk, közben hozzáadjuk a megmosott mazsolát és cukrot és a pálinkát. Mikor az alma megpárolódott hozzáadjuk a fahéjat és jól összekeverjük.
A tésztát a pihentetés után, pici olajjal kikent palacsinta sütőben egymás után kisütjük.
A cukrot megkaramellizáljuk, majd hozzákeverjük a vajat, egyneművé keverve hozzáadjuk a tejet és addig forraljuk, míg teljesen sima lesz. Tálaláshoz, kissé felmelegítjük, míg újra folyóssá válik.
A palacsintákra szórunk egy kanálnyi darált diót, ráteszünk egy kanálnyi párolt almát, elsimítjuk és négybe hajtva a tányérra tesszük, megszórjuk egy kevés porcukorral és megcsorgatjuk ízlés szerint a karamellel.
Recept: delimano.hu
Jamie Oliver palacsintatortája
Ezt a palacsintatortát már nagyon régóta el akarom készíteni. Először is süss az általad megszokott módon, vagy a fenti palacsintatészta receptek alapján 20 db palacsintát.
Hozzávalók a töltelékhez:
150 g étcsokoládé 50 g vaj 180 g mogyoró 1 evőkanál vanília kivonat 1 és fél evőkanál barna cukor 600 ml zsíros tejszín, amit habbá lehet verni
A torta felépítése
Vízgőz fölött megolvasztunk 100 g csokoládét, egy csipet sót és a vajat. A hámozott, sótlan mogyorót apró darabokra törjük egy húsklopfoló segítségével, majd megpirítjuk, ha nem pirított volt. Belekeverjük a csokoládéba. Kemény habbá verjük a tejszínt a vanília aromával és a cukorral. A maradék csokit lereszeljük. (Szép, hosszú csokiforgács készíthető egy burgonyahámozóval!)
A palacsintákat felváltva rétegezzük a tejszínnel és a csokival, addig, amíg el nem fogy. Hagyj egy kis tejszínt a végére, a mivel befedheted a tortádat kívülről. Szórd rá a csokiforgácsot!
Recept: jamieoliver.com
Amerikai palacsinta túróval
Hozzávalók:
8 palacsintához:
- 4 tojás fehérje és sárgája
- csipet só
- 200 g házi túró
- 40 g nyírfacukor
- 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
- 112,5 g sima liszt
- 1 tk vaj
Elkészítés
Az amerikai palacsinta vastagabb tésztájú, mint a nálunk megszokott, így más a tészta elkészítése és tovább is kell sütni.
A tojások fehérjét verjük kemény habbá a csipet sóval. A tojássárgát keverjük ki a nyírfacukorral, a túróval és a liszttel, lehetőség szerint krémes állagúra. Ebben egy mixer gép segítségünkre lehet. A felvert tojás fehérjét 2-3 adagban, óvatosan keverjük bele a masszába.
TIPP: Egy vízbe mártott fagylaltos kanállal viszonylag egyforma méretű palacsintákat tudunk sütni. A tűzhelyet közepes hőfokra hevítsük, és tartsuk egyenletes hőmérsékleten. Tegyünk a serpenyőbe egy kis olajat vagy vajat, egy adag tésztát, és addig süssük, amíg a széle láthatóan sötétebb sárga nem lesz, előbb ne forgassuk, mert ha nem szilárdult meg eléggé, akkor forgatáskor szétfolyhat az egész.
Egy széles műanyag lapáttal forgassuk meg a palacsintát, és süssük át a másik oldalát is.
A receptet írta és készítette: ritakonyhaja.hu via delimano.hu