2021.10.03. 11:41:50 5854 192

Használni tudja az érintőképernyőt, de nem érti a virtuális és a valós közti különbséget a kea
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Használni tudja az érintőképernyőt az új-zélandi papagáj, a kea, de nem képes különbséget tenni a virtuális és a való világ képei között - állapították meg az Aucklandi Egyetem kutatói.

Kea papagáj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kea papagáj

A kea (Nestor notabilis) különösen intelligensnek és kíváncsinak ismert új-zélandi madár. A faj arról is hírhedtté vált, hogy előszeretettel támadja meg a hegyekbe látogatók autóinak gumi ablaktörlőit. De azért is cikkeztek róluk, mert turisták táskáiból vittek el dolgokat. A gazdákat pedig a juhok megtámadásával haragították magukra.

Amalia Bastos, Patrick Wood és Alex Taylor kutatók ezúttal arra voltak kíváncsiak, képesek-e különbséget tenni ezek a madarak a valóság és egy számítógép képernyője között. Ehhez több kísérletet végeztek el a christchurchi Willowbank vadrezervátumban élő madarakkal. Eredményeikről a Biology Letters című tudományos lapban számoltak be.

Először megtanították néhány madárnak, hogy mozgassanak tárgyakat a számítógép képernyőjén a nyelvükkel - csőrük keratinból áll, mely nem vezeti az elektromosságot, ezért nem tudja aktiválni az érintőképernyőt - írja a PhysOrg-com tudományos-ismeretterjesztő portál.

Ezután tesztelték, hogy a madarak megértenek-e egy egyszerű játékot: elhelyeztek egy asztalon egy labdát, majd megdöntötték az asztalt, hogy a labda az asztal egyik, vagy a másik oldalán elhelyezett dobozba guruljon. A madárnak ezután meg kellett határoznia, melyik dobozban van a labda. A keák gyorsan és könnyen megértették a játékot.

A kutatók ezt követően a játékot képernyőn is megismételték, a madarak ekkor is könnyedén kiválasztották a megfelelő dobozt. Amikor azonban a virtuális asztallal és virtuális labdákkal, de a számítógép két oldalán valódi dobozokkal játszottak, a madarak összezavarodtak: nyilvánvalóan azt várták, hogy a labda a virtuális asztalról beleesik a valódi dobozba.

A kutatók megjegyezték: kisbabákkal végzett hasonló játékok alapján kijelenthető, hogy életkortól függetlenül az ember képes megállapítani a különbséget a virtuális és a valódi között.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...