2021.03.24. 17:15:00 5072 213

Használsz illóolajos diffúzort? – Vajon a háziállatod is díjazza?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szuperkoncentrált illóolajok nagy részét kellemes illatúnak találjuk, mi emberek. Az illatmentes hordozóolajjal kevert növényi esszenciáknak a szorongás csökkentésétől a jobb alvásig több potenciális előnye is lehet. Ránk nézve. De mi a helyzet a velünk együtt lakó háziállatokkal?

Macska és diffúzor egy légtérben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Macska és diffúzor egy légtérben

Az aromaterápiát kedvelők egyik módszere, hogy az illóolaj illatát diffúzor segítségével szórják szét a helyiségben. Ez jó ötletnek tűnik, legalábbis, míg háziállat nem tartózkodik ott velünk!

Az érzékeny szaglású állatok, mint például az afrikai fehérhasú sünök számára a túl intenzív illatok zavaró hatásúak lehetnek, de nincsenek biztonságban az egyéb kisemlősök, a madarak és a macskák sem. Az ilyen termékek használata előtt egyeztessünk a fajtára specializálódott állatorvossal, ahogyan ezt már a kutyát tartó gazdik felelősségteljesen megtették:

Az illóolajok veszélye

Ami nálunk előny, az a kutyák számára hátrány. Azaz könnyen belélegezhetik, lenyelhetik, és nagyon hamar felszívódnak a bőrükön keresztül. A kutya testébe jutva bizonyos illóolajok többféle kellemetlen – vagy egyenesen veszélyes – mellékhatással járhatnak, pl.: légzési nehézségek, hányás vagy májelégtelenség. (Macskáknál ez utóbbi a legjellemzőbb tünet.)

Több helyen olvasni olyan házi praktikákat, amik illóolajat ajánlanak bőrbetegségek vagy élősködők ellen. Ezt mi magunk ne keverjük ki és adagoljuk kedvencünknek, mivel az illóolajok tisztasága és koncentrációja túlzottan eltérő lehet! Természetesen állatorvos felügyelete mellett lehetnek kivételek.

A háziállatok számára különösen mérgező olajok között tartjuk számon a teafaolajat. Amikor ezt kell kenjük magunkra, sohase ne engedjük magunkhoz közel az állatot!

Milyen diffúzort használhatunk nagyobb biztonsággal?

Ha röviden akarnánk válaszolni, akkor a kimondottan háziállatkompatibilis termékeket ajánlanánk – általában levendulás illattal, mert, szerencsére már léteznek ilyen, speciálisan kifejlesztett kisállatbarát változatok. De azért ejtsünk szót röviden a hagyományos lehetőségekről is!

Az aktív diffúzorok

A porlasztó és az ultrahangos készülékek az aromák kibocsátása mellett kis olajrészecskéket is a levegőbe juttathatnak, amik az állatra hullva okozhatnak többféle gondot; a bőrirritációtól kezdve a neurológiai tünetekig.

A passzív diffúzorok

A nád és hő segítségével működő diffúzorok párologtatás útján árasztják szét az illóolaj illatát. Az érzékeny légzőrendszerű állatoknál sajnos gyulladásos reakciók miatt akár asztma is felléphet. De még mindig ez a fajta a jobb választás a kevésbé szagérzékeny állatok mellett, ha diffúzort alkalmaznánk, de ezt sem szabad az állat fekhelye és tálkái közelében használni. Tegyük kedvencünk által elérhetetlen helyre – macskák és madarak esetében külön kihívás, és szellőztessünk gyakrabban, mintsem hogy folyamatosan hagynánk a diffúzort működni. Az ehhez használt illóolajokat is zárjuk el rendesen az állatok elől.

Az erős illatanyaggal felruházott gyertyákkal sem vagyunk kint a vízből, mivel az illat így is illat, ráadásul a mindent megrágcsálni hajlamos állatok nagy mennyiségű viaszt nyelhetnek le, ha nem vigyázunk eléggé.

Forrás: www.be.chewy.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...