2017.02.10. 11:00:38 13188 322

Házi hamburger zsemle - így készítsd el saját kezűleg!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hamburger még jobban fog esni, ha otthon készíted el, teljesen az alapoktól, azaz Te magad sütöd meg hozzá a zsemlét is. Nemcsak finomabb lesz így, mint a gyors éttermekben, hamburgerezőkben, vagy hipermarketekben kapható hamburgerzsemle, hanem sokkal olcsóbb is! Ráadásul pontosan tudod, hogy miből készült.

Házi készítésű hamburger - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi készítésű hamburger

Házi hamburger zsemle

Hozzávalók 8 db-hoz:

  • 50 dkg búzaliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg joghurt (v. 1,5 %-os tejföl)
  • 4 dkg olaj
  • 1 tk só
  • 1 db tojás
  • 2 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 20 gramm friss élesztő

  • 1 kisebb tojás a lekenéshez

  • ízlés szerint szezámmag a szóráshoz

Elkészítés:

A langyos tejet keverjük össze a cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, egy konyharuhával takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel.

A keverőtálba tegyük bele az olajat, az egész tojást, a joghurtot, és öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt. 

A lisztet keverjük össze a sóval, és szitáljuk a többi hozzávalóra, majd kb. 10 perc alatt dagasszuk meg a tésztát.  Addig dagasszuk a tésztát, még elválik a tál falától, és szép sima lesz. (természetesen kézzel, vagy kenyérsütőgéppel is megdagaszthatjuk a tésztát)

A kelesztőtálat vékonyan kenjük ki olajjal, majd tegyük bele a gömbölyűre megformázott tésztát, és azt is kenjük le vékonyan olajjal. Ezután fedjük le a tálat, majd langyos helyen 1-1,5 óra alatt kelesszük duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki a tálból, és kézzel kissé lapogassuk el, majd vágjuk fel 8 egyforma cikkre. 

Ezután egyesével formázzuk szép gömbölyűre, majd helyezzük egymástól távolabb egy sütőpapírral kibélelt tepsire. (érdemes két tepsire elosztani, mert sütés közben megnőnek)

Ezután enyhén lisztezett kézzel, lapítsuk el kb. 2 cm vastagságúra a tésztagolyókat, majd takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten kelesszük újra 30 percig.

Közvetlenül sütés előtt kenjük le tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 180 fokon 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. (én 180 fokon sütöttem alsó-felső állásnál 25 percig)

A sütőből kivéve spricceljük le hideg vízzel, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki.

Kínáld ízlés szerint húspogácsával, sajttal és zöldségekkel vagy akár tépett hússal!

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Könnyű narancskrémleves, melegen vagy hidegen

Ha a narancsra gondolunk, akkor az első szó, ami eszünkbe juthat, az a C-vitamin. Azonban ez a pompás gyümölcs sokkal többet is kínál számunkra az immunrendszert erőteljesen támogató C-vitamin-tartalomnál. Tartalmaz olyan anyagokat is, melyek megelőzhetik vagy késleltethetik a krónikus betegségeket – ilyenek a kálium és a foszfor. Fogyasztásával megakadályozható a kiszáradás, elősegíti az emésztést, segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a hasi zsírt. Érdemes a sokak által kedvelt és bevett reggeli rituálévá formálódott narancsléfogyasztás mellé beékelni néhány új receptet is. Például egy finom narancskrémlevest.

3+1 visszautasíthatatlan és egyszerű szendvicskrém reggelire és/vagy uzsonnára

A reggeli gyors készülődés közepette, valamint munkából hazaérkezve ugyancsak jól eshetnek a pofonegyszerűen elkészíthető szendvicsek. Ezekhez a hétköznapi harapnivalókként és vendégváró falatokként ugyancsak helytálló mindenki-kedvence szendókhoz kínálunk most néhány otthon elkészíthető krémet.

Ezért rajonganak sokan a mirelit élelmiszerekért

A modern találmányok között olyan kényelmes és egyszerű megoldásokat kínáló, a legtöbb háztartásban szokványossá vált eszközök vannak, mint a mikrohullámú sütő vagy a fagyasztószekrény. Az alábbiakban azt a kérdést igyekszünk körbejárni, hogy az utóbbi években milyen tényezőknek köszönhetően dobbantott szintet a gyorsfagyasztott élelmiszerek népszerűsége?