Házi tiroli rétes recept - amatőrök is elkészíthetik!
Az egyik kedvenc süteményem a rétes, bármilyen formában és ízben jöhet. Persze azért megvannak a kedvencek: túrós-meggyes, meggyes-mákos, almás-mákos és a többiek. A rétestészta elkészítése, nyújtása azonban nem nekem való művelet. :)
Szerencse, hogy a lusta vagy kevésbé ügyes :) asszonyoknak is akad olyan rétes változat, amit házilag is elkészíthetünk. Itt van például a tiroli rétes!
Tiroli rétes recept
Hozzávalók 4 rúdhoz:
- 20 dkg finom liszt
- 10 dkg rétes liszt
- 3 dkg zsír
- 1 dl tejföl
- 1 db tojás
- 1 dl langyos víz
- 1 kiskanálnyi ecet
csipet só
12 dkg vaj (olvasztott)
- 10 dkg finom liszt
Első lépésként a langyos vizet keverjük össze az ecettel. A liszteket (10 és 20 dkg) és a sót is összekeverjük, majd adjunk hozzá 3 dkg zsírt, tejfölt és a tojást, valamint az ecetes vízből is egy kevéskét. Gyúrjuk össze a tésztát, és ha úgy érezzük, hogy nem elég lágy, adjunk hozzá még egy kis vizet. A végén egy könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, az ecetes vízből nem feltétlenül kell az összes.
A 12 dkg vajat olvasszuk fel, és keverejük csomómentesre a 12 dkg liszttel. Kicsit hűtsük vissza, hogy a lekenéshez tudjuk használni.
A tésztát sodorjuk ki vékonyra, majd kenjük le az előzőleg elkészített lisztes vajas keverékkel, majd tekerjük fel, és tegyük a hűtőbe másfél órára.
Miután lehűlt a tésztánk, könnyebben fogjuk nyújtani. Tekerjük ki, és vágjuk fel 4 részre, majd ezeket nyújtsuk olyan vékonyra, amilyen végkonyra csak tudjuk.
Ezután jöhetnek a töltelékek. Ezeknek az alapja legyen valamilyen finom keksz, vagy akár babapiskóta alapú édes morzsa. Zúzzuk össze, vagy daráljuk le ezeket! A kinyújtott tészta egyik oldalára szórjuk a morzsát – de előtte kenjük meg olvasztott vajjal vagy zsírral - , majd erre jöhetnek a különböző töltelékek. A tészta két szélén hagyjunk helyet, hogy azokat fel tudjuk hajtani, majd utána tekerjük fel a tiroli rétesünket.
A tepsibe tegyünk sütőpapírt (így kevésbé lesz problémás, ha kisül valamelyik töltelék), kissé távolabb helyezzük el egymástól a rétesrudakat, majd kenjük le a tetejüket olvasztott zsírral vagy vajjal.
160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 25 percig sütjük.
Szeletelés előtt kicsit kihűtjük, majd porcukrozzuk.
Variációk töltelékhez:
Túrós töltelék körülbelül 2 rúdhoz:
- 50 dkg túró
- porcukor (ízlés szerint)
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola
Meggyes-mákos töltelék hozzávalói:
- 50 dkg cukrozott meggy (v. meggybefőtt) jól lecsepegtetve
- 10 dkg darált mák
- porcukor (ízlés szerint)
- 2 cs vaníliás cukor
Barackos-túrós töltelék hozzávalói:
- 30 dkg túró
- porcukor (ízlés szerint)
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg barack, felkockázva, lecsepegtetve