2021.07.28. 17:30:00 7919 230

Hepatitis világnap: Védd magad és a májad egészségét!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A WHO kezdeményezésére 2004-től kezdve hívják fel a figyelmet a fertőző májgyulladás elleni védelem fontosságára. A hepatitis világnapjaként július 28-át választották, ezzel tisztelegve Dr. Blumberg előtt, aki a hepatitis B vírust fedezte fel. A védőoltás is az ő nevéhez fűződik.

Hepatitisz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hepatitisz

A máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése jellemzően különböző vírusfertőzések nyomán alakulhat ki. Hazánkban évente átlagosan 7000 ember veszti életét a krónikus májbetegségnek számító májzsugorban, amit a hepatitis fertőzés mellett a túlzott alkoholfogyasztás károsító körülményei is előidézhetnek.

A hepatitis fertőzés veszélyei

A máj egy nagyon fontos szervünk, hiszen kulcsfontosságú szerepe van az emberi szervezet anyagcsere-funkcióiban. A májsejteket ért támadás negatív hatásai azonban sokszor csak hosszú évek múltán jelentkeznek súlyos tünetekkel. A lappangási időszak utáni bevezető tünetek (fáradtság, étvágytalanság, hányinger, ízületi fájdalom stb.) az esetleges sárgaság kezdetekor általában elmúlnak.
A vírusfertőzés által okozott megbetegedések nem csupán súlyos kórképeket idézhetnek elő, de bizonyos esetekben korai halálozással (pl. májrák) is végződhetnek, emiatt fontos a megelőzés és a korai felismerés!

Hogyan terjednek a hepatitis vírusok?

A kórokozó kétféle fertőzési módja ismert:
1. Tápcsatornán keresztül
A hepatitis A és E vírus jellemzően az elfogyasztott fertőzött élelmiszerek által okoz fertőzést, és amiatt különösen veszélyes, mert a még hosszú ideig életképes vírus a fertőzött személy székletével akaratlanul is kapcsolatba kerülőkre is átterjedhet.
2. Vér és testnedvek útján
A többi vírus, mint a hepatitis B, C és D véráramba kerüléssel, valamint fertőzött nyállal, hüvelyváladékkal és ondóval kapcsolatba kerülve juthat be a szervezetünkbe.

A szakemberek felhívják minden egészségtudatos személy figyelmét arra, hogy kerülni kell az intravénás drogok használatát (is), és mindenki legyen óvatos tetoválás vagy piercing készítésekor. Új partnerrel történő szexuális kapcsolat létesítésekor ugyancsak elővigyázatosság ajánlott.

A legkisebb, ismeretlen eredetű tünet észlelésekor forduljunk orvoshoz, hiszen megbízható tesztek állnak rendelkezésünkre. A hepatitis A és B vírus ellen védőoltással is védekezhetünk.

Forrás: www.szerkeszto.gportal.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...