2015.04.05. 16:39:26 12093 453

Heti 4 tojás elfogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Heti négy tojás elfogyasztása több mint egyharmadával csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát - derítették ki finn kutatók.

Tojás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tojás

A Kelet-Finnországi Egyetem szakemberei több mint 2300 42-60 év közötti férfi étkezési szokásai alapján megállapították, hogy a tojásevés nemcsak a betegség alacsonyabb kockázatával, hanem alacsonyabb vércukorszinttel is párosul.

Feltárták, hogy 37 százalékkal kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál a férfiaknál, akik négy tojást ettek egy héten, mint azoknál, akik csupán egyet. Az összefüggés akkor is fennállt, amikor az olyan tényezőket, mint a fizikai aktivitás, a testtömeg-index, a dohányzás és a zöldség-és gyümölcsfogyasztást figyelembe vették.

Kimutatták ugyanakkor azt is, hogy négynél több tojás fogyasztása nem jár több előnnyel.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a tojás számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely hatással lehet a glükóz-anyagcserére és az alacsony szintű gyulladásra.

A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek nem szabad növelniük a tojásfogyasztást, mivel az növeli a szívbetegségek kockázatát náluk.

Egy másik tanulmányban svéd kutatók arra figyeltek fel, hogy a zsíros tejtermékek fogyasztása szintén csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A Lundi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint 23 százalékkal csökkent a betegség kockázata azoknál akik zsíros tejtermékeket fogyasztottak, mint azoknál, akik csekély mértékben fogyasztottak ilyen termékeket.

A zsíros húsok azonban növelik a betegség kockázatát - figyelmeztettek a szakemberek.

Ulrika Ericson, az egyetem kutatója elmondta, hogy amikor elkezdték vizsgálni a telített zsírsavak fogyasztását, ami sokkal inkább fellelhető a tejtermékekben, mint a húsokban, összefüggést figyeltek meg a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával.

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány összhangban van azokkal a korábbi kutatásokkal, amelyek felfedték, hogy a tejtermékekek fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ám az új kutatásból az derült ki, hogy különösen a zsíros tejtermékeknek köszönhető a kisebb kockázat.

A svéd kutatók 27 ezer 45-74 év közötti személy étkezési szokásainak elemzéséből vonták le következtetéseiket.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?

A világ legegyszerűbb muffinja – Fehérjedús finomság rohanós reggelekre vagy lazulós délutánokra

A hétvégékben nem csak azt szeretjük, hogy sokáig, de legalábbis egy kicsit tovább lustálkodhatunk, hanem azt is, hogy jut időnk leülni és szépen komótosan megreggelizni a szépen megterített asztalnál. Bezzeg a hétköznapokon… akkor csak a rohanás van!