Hétvégi programnak is kitűnő: a gombaszedés!
Rögtön egy figyelmeztetéssel kezdjük: mielőtt a szabadban gyűjtött gombát elfogyasztanátok, mutassátok meg őket gombaszakértőnek! Nem csak a színes gombák lehetnek mérgezőek, és nem minden finom illatú gomba ehető! Ha betartod az alapszabályokat jó kis móka lehet a gombaszedéssel egybekötött természetjárás!
Tévhitek a mérgező gombákkal kapcsolatban:
A mérgező gombától befeketedik az ezüst kanál
Ez egy tévhit, a kanál nem a méreganyagtól, hanem a romlott ételtől színeződhet el.
Ha elszíneződik a húsa, mérgező
Tévhit! Az ehető gombák között is van olyan fajta, amely bebarnul, miután felszeleteltük. Sőt, ez a jelenség nagyon gyakori.
A rágcsálók nyomai azt jelentik, a gomba nem mérgező
Ez is egy tévhit! Ha úgy látjuk, a gombát valamilyen kisállat vagy esetleg egy-két csiga már megkóstolta, az még nem biztosíték arra, hogy az a gomba emberek számára is fogyasztható. Az ilyen telepeket inkább teljesen kerüljük el, ne szedjünk belőle (egyéb fertőzésveszély miatt se)!
Az illat, a szín, az íz is árulkodó
Ez így van, de csak akkor segítenek ezek, ha részletesen ismered a mérgező gombák megkülönböztető jegyeit. Ahogy a bevezetésben is írtuk, a normál kinézetű és barna színű gombák is lehetnek mérgezőek, illetve nem fogyasztható minden jó illatú és jó ízű gomba.
Ismerd fel a gyilkos galócát!
Csak akkor indulj gombavadász akcióra, ha legalább a gyilkos galócát felismered. Így néz ki:
Tájékozódjunk a lelőhelyekről!
Először is tudjuk meg, hogy abban az évszakban, hónapban milyen gombákra bukkanhatunk, s milyen területet kedvelnek ezek. Eső után pár nappal kerekedjünk fel, és hajnalban induljunk. A lelőhelyet mindig jegyezzük meg, mert a gomba bevizsgálásakor is fontos lehet. Nemcsak a talajon, hanem a fákon is kereshetünk finomságokat.
Csak az étkezésre alkalmas példányokat szedjük le!
A túl száraz vagy túl nedves, a túl fiatal és a túl öreg példányok nem alkalmasak arra, hogy begyűjtsük őket.
Hogyan szedd le?
A gombákat egy éles késsel leválasztjuk a tönktől. Egy-két példányt azonban egészben érdemes leválasztani (kifordítani a talajból), majd a helyét avarral letakarni, hogy a telep tovább szaporodhasson. A gombavizsgáló ezekkel könnyebben beazonosíthatja a fajtát.
A gombáról érdemes a helyszínen eltávolítani a földet egy szivaccsal, a lemezek közül is ütögessük ki finoman, vagy egy ecsettel is próbálkozhatunk.
Papírzacskóban vagy papírdobozban tárold!
A gyűjtés során érdemes kosárba szedni a gombákat, majd papírzacskókban vagy papírdobozokban elkülöníteni, hogy tudjon levegőzni. Lelőhely és fajta szerint csoportosítsuk őket. Ne tároljuk sokáig, mert a gomba hamar megromlik.
Cikkajánló: Az ősz remekművei: ételek gombából, hús nélkül
Forrás: hogyankell.hu