Hogyan csökkentsd a gyomorsavat?
Az ünnepi időszak nemcsak a családról és a szeretetről szól, hanem az evésről is. Összejönnek a rokonok, a barátok és esznek egy jó nagyot. Így megy ez egészen szilveszterig, amikor még jól nyakon is öntik a sült és sütemény áradatot egy kis alkohollal. Szórakoztató szokásnak tűnhet. Egészen addig, amíg jól tűri a gyomrod a megpróbáltatásokat.
A magas gyomorsav kellemetlen tünetekkel járhat: hányinger, gyomorégés, reflux, hosszú távon pedig gyulladást, felmaródásokat, fekélyeket is okozhat, így nem árt figyelni rá.
Mire ügyelj, ha szeretnéd elkerülni a túlzott gyomorsav-termelést?
Egy dietetikai szolgálat tanácsai alapján állítottuk össze a következő tippeket refluxszal illetve magas gyomorsavval küszködők részére.
Az erős, csípős fűszerek serkentik a savtermelést, így nem javasoltak. Ilyen a bors, a mustár, a csípős paprika. Helyettük próbáld ki a zöld fűszereket!
Tanácsos a napi négy, sőt akár az ötszöri étkezés, mivel a gyomor falának feszülése növeli a savtermelést. Inkább egyél többször keveset.
Lefekvés előtt két órával együnk utoljára, közvetlenül alvás előtt soha, mivel az fokozhatja az éjszakai savtermelést, aminek veszélyes következményei lehetnek.
A fehérjéknek átmeneti savkiegyenlítő hatása van, de a fehérje bomlástermékek megjelenése már fokozza a savtermelést, így tejből egy pohár, húsból 1-1 szeletnél többet nem javasolt fogyasztani. A hús legyen sovány.
A zsiradékok hormonális úton csökkentik a gyomornedv elválasztást, de csak a hevítetlen zsiradékok lehetnek jótékony hatásúak. Az olívaolaj a salátán tehát megfelelő választás.
A rántás kerülendő, de a habarás és a szórás jól használható sűrítésre.
A vitaminok közül az A-és E-vitamin, mikroelemek közül a cink nyálkahártyavédő hatású.
- A-vitamin források: belsőségek, tojássárgája, tengeri halak, tejtermékek. Provitaminját, a karotint sárga és vörös színű zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák.
- E-vitamin források: növényi olajok, zöld növények, csírák.
- Cinkforrások: hús, máj, tojás.
Alkohol, szénsavas ásványvíz, üdítők, erős tea és a kávé fogyasztása nem javasolt.
A füstölt sonka, kolbász, tepertő és más fokozott sótartalmú ételek fokozzák a gyomor savtermelését, így nem javasoltak.
A párolás és a főzés megfelelő elkészítési mód, a pirítás és a rántott húsok viszont fokozzák a savtermelést.
A rágózás és a mentol növelheti a nyáltermelést és átmenetileg segíthet a gyomorsav csökkentésében.
Egy marék sótlan mandula azonnal helyre billentheti a ph-t.
Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos szakvéleményét.
Forrás: Dietetikai Szolgálat, Kovács Márta dietetikus összeállítása