2015.04.14. 16:00:00 16291 322

Hogyan termeszd a málnát?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki ne szeretné az édesen savanyú piros bogyót, a málnát!? Megenni. No, de a termesztése és főleg a szedése már koránt sem olyan jó móka. A szúrós kis bokrok között szüretelni a forróságban nem annyira felemelő. De utána a finom gyümölcs, szörp vagy dzsem már maga mennyország.

Málnabokor - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Málnabokor

Vadon termő málnát főleg Észak-Európában és Nyugat-Ázsiában találhatunk. Kedvelt élőhelyei a napos erdőszélek, cserjések, irtások és hegyoldalak, egészen a törpefenyő-szintig. A középkortól kertben is termesztik.

A málna gyümölcse egymással összenőtt csonthéjas termésekből áll, amikor megérik, önmagától leválik a vackáról. Akkor szüretelik, ha teljesen megérett. Málnaléből - cukorral elkeverve és enyhe forralás után - finom szörpöt készíthetünk. A málnaszörp vagy -ecet régi bevált szer lázas meghűlések gyógyítására. A benne található ásványok, elsősorban a kálium, a foszfor, a vas, valamint savassága és a fruktóz révén erősíti a szervezetet. A málna ideális diétás gyümölcs cukorbetegek és reumás betegek számára. Gyümölcsét szárítva is használhatjuk, megőrzi természetes színét, illatát és ízét. A málnalevél tea fogyasztása vér- és bőrtisztítás céljából ajánlható.

Kedveli a napos, meleg élőhelyet. Félárnyékban is megérik. Enyhén savanyú, laza talajra van szüksége. A talajban lévő tápanyagok mennyiségétől függően 3 méter magasra is megnőhet.

Levelét áprilisban és májusban gyűjthetjük, gyümölcsét júliustól.

A málna a szeder közeli rokona. Csaknem kizárólag vörös színű típusait termesztik. Létezik sárga és fehér málna is, ezek édesebbek.

Jellemzők: A málna évelő gyökerű, hajtásai kétévesek. Az első évben a hajtás eléri teljes hosszát, a másodikban oldalhajtásokat növeszt, amelyeken általában fehér, laza fürtökben vagy bugában álló virágzatok találhatók. Gyümölcse a szeder bogyójára emlékeztet, azonban vörös színű, éretten könnyen lehullik. Zöld leveleinek alsó oldalát fehér pihe borítja.

HOGYAN TERMESSZÜK?

Kertészeti boltokban sokféle málnatövet árusítanak. Magyarországon sokféle keresztezett fajtát termesztenek, leggyakrabban a következő fajtákat: autumn Bliss, golden Bliss, Fertődi zamatos, Lucana, Nagymarosi, Polka, Tulamen. Ezek közül némelyik korábban terem, más fajták később és hosszabb ideig. Van inkább nyers fogyasztásra, és van inkább feldolgozásra való. A tapasztalt kereskedő sok információval tud szolgálni az egyes fajták tulajdonságait illetően. A málnavesszőket vásárlás után azonnal el kell ültetni, vagy legalább nedvesen tartani, mivel gyökerük gyorsan kiszáradhat. Hogy a bokor minél több gyümölcsöt hozzon, a szezon vége felé kell metszeni, elsőként a nyár végén kifejlődött hajtásokat.

ÜLTETÉS

A vesszőket tavasszal vagy ősszel kell elültetni jól trágyázott földbe. A gyökéren található hajtáskezdeményeket legalább 2 cm föld borítsa. Ültetés után a hajtásokat meg kell metszeni, hogy erősítsük a gyökérhajtásokat. A málna hajtásai dróttal karóhoz (4-5 méterenként) kötve hatásos sövényt alkotnak. Az egyes bokrok közötti ideális távolság 50-70 cm, a sorok között 1,5 - 2 m.

SZAPORÍTÁS

A málnát tőosztással és gyökérsarjakkal szaporíthatjuk. Ősszel, amikor a gyökérhajtások megfásodnak, szétválasztjuk őket, és külön ültetjük el. A tőosztás során a gyökérhajtásról levágunk egy 10 cm hosszú darabot, és elültetjük lehetőleg nedves, de jó áteresztő képességű talajba.

GONDOZÁS

A málna minden típusú talajon megterem, amennyiben elegendő tápanyagot kap. Tápanyagként használhatunk komposztot vagy trágyát. A trágyázást minden második éveben ismételjük meg. Mivel a málnabokrok nem szeretnek vízben állni, ügyelni kell arra, hogy a termőtalaj vízáteresztő legyen, és jól elvezesse a nedvességet. Ellenkező esetben a növény könnyen megbetegedhet.

SZÜRETELÉS ÉS FELDOLGOZÁS

Friss leveleit tavasszal, gyümölcsét júliustól lehet szüretelni. Fiatal leveleit és virágzó fiatal hajtásait árnyékos, szellős helyen, vagy mesterséges hőforrással lassan kell szárítani - így a növény megőrzi értékes összetevőit.

ÉRDEMES TUDNI

A málnabokrok alá érdemes nefelejcset ültetni. Szépen mutat, és elriasztja a málnára veszélyes kártevők egy részét.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Gyümölcs- és zöldségmosási praktikák – le a vegyszerekkel és baktériumokkal

A friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges táplálkozás szempontjából, azonban sokan nem is gondolnak arra, hogy a felszínükön rengeteg vegyszer, baktérium és egyéb szennyeződés lehet. A megfelelő tisztítás nemcsak az élelmiszerbiztonságot növeli, hanem az ízélményt is javítja. Lássuk, milyen hatékony módszerekkel távolíthatod el a káros anyagokat a zöldségekről és gyümölcsökről!

Tippek az avokádó barnulásának megakadályozására

Az avokádót sok helyen, sokan emlegetik, milliók napi szinten fogyasztják, és milyen jól teszik, hiszen tápanyagokban gazdag. Egy hibája van, felvágás után gyorsan megbarnul. A barnulást az oxidáció okozza: amikor az avokádó húsa érintkezik az oxigénnel, az enzimek elindítanak egy természetes elszíneződési folyamatot. Szerencsére van néhány bevált módszer, amivel tovább megőrizheted az avokádó frissességét és élénk zöld színét.

Egyszerű módszerek, amelyekkel több nyers élelmiszert építhetsz be az étrendedbe

A nyers élelmiszerek fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel jár: számos vitamint és enzimet tartalmaznak, rostban gazdagok, és segítik az emésztést. Ha szeretnéd növelni a nyersen asztalodra kerülő zöldségek, gyümölcsök, magvak és más természetes ételek mennyiségét a mindennapjaidban, néhány egyszerű trükk segíthet a változtatásban.