2024.03.04. 15:31:52 5930 240

Hogyan válassz ügyvédet?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy jó és megbízható ügyvéd aranyat ér, legalábbis ami a jogaink érvényesítését és a jogi érdekképviseletet illeti. Ügyvédet választani azonban nem könnyű, hiszen a jogi területen tapasztalatlan megbízók többsége nem tudja, hogy milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a megfelelő szakembert, éppen ezért az ügyvédválasztás jelentős mértékben még mindig ajánlás útján dől el. De ez hosszú távon megbízói szemszögből nézve, nem mindig kifizetődő – írja a jog365.hu. A Jog365 alapvetése, hogy a jogbiztonság mindenki számára könnyedén és kedvező áron legyen elérhető akkor, amikor tényleg szükség van rá.

Ügyvéd - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ügyvéd

Szinte nincs olyan ember, aki ne hallott volna már valamilyen ügyvédekkel kapcsolatos rémtörténetet, emiatt teljesen érthető, hogy milyen nagy szerepet tulajdonít valaki az ügyvédválasztás során a családi, baráti vagy épp munkatársi ajánlásoknak. Ahhoz azonban, hogy a megbízói érdek megfelelően képviselve legyen ajánlott szem előtt tartani az alábbi szempontokat az ügyvédválasztás során.

5+1 szempont ügyvédválasztáshoz

Jogi szakértelem

Első látásra talán triviálisnak tűnhet a jogi szakértelem felemlegetése, de nem egyszer és nem kétszer fordult már elő a történelem során, hogy valaki ügyvédnek adta ki magát, és ezzel károsította meg az ügyfeleit.

Ennek elkerülése érdekében, nemcsak az ügyvédi igazolványát érdemes megnézni, de ajánlott utána nézni annak is, hogy valóban tagja-e az ügyvédi kamarának, milyen referenciái vannak, az ügyféltörténetnek. Akár egy internetes gyors keresés az ügyvéd nevére is rengeteg fontos információt, illetve értékelést adhat. De már az információ hiánya is erős jelzés lehet.

Szakterületen való jártasság és specializáció

Ez az egyik legfontosabb szempont az ügyvédválasztás során, hiszen nem mindegy, hogy a családjogi ügyekben jártas szakembert keresel meg egy munkahelyi konfliktus (például jogtalan felmondás) feloldására vagy épp egy büntetőeljárásban való képviseletre. Egy vállalati jogász például sosem fogja olyan hatékonyan képviselni egy válóperes vagy gyermekelhelyezési tárgyaláson, mint egy nap mint nap ezen a területen dolgozó szakember.

Éppen ezért, mielőtt sor kerülne a jogi képviselő kiválasztására, érdemes tájékozódni arról, hogy kit vagy épp kiket tartanak az adott jogi terület legelismertebb szakembereinek. Ilyenkor érdemes jogi fórumokat / csoportokat böngészni, esetleg, ha a szűkebb környezetedben volt már valakinek hozzád hasonló ügye, tőle véleményt/ajánlást kérni.

Felelősségbiztosítás és előre kalkulálható költségek

Felelősségbiztosítással minden ügyvédnek rendelkeznie kell, ezt érdemes neked is ellenőrizned, ugyanolyan ügyvédi tartozék például, mint a diploma és a szakvizsga, mondhatni a szakma velejárója. Ez arra szolgál, hogyha esetleg ügyvédi hibából adódóan vagy más okból az ügyfélnek kára keletkezik, akkor a felelősségbiztosítás ennek egészét/részét fedezni tudja. Az előre kalkulálható munkadíj, eljárási díjak pedig értelemszerűen azért fontosak, hogy ne utólag szembesüljön a megbízó rejtett költségekkel stb.

Ügyfelekkel való kapcsolattartás, elérhetőség és folyamatos tájékoztatás

Általános tapasztalat, hogy az ügyvédi kapcsolattartás és elérhetőség, valamint a folyamatos tájékoztatás hiánya az egyik leggyakoribb panasz az ügyfelek felől. Éppen ezért a szerződés aláírása előtt érdemes kikérdezni az ügyvédet ennek módjáról, gyakoriságáról, lehetőségeiről.

Természetesen minden szakembernek egyszerre több ügye fut párhuzamosan, így vagy a bíróságon, vagy az ügyfelekkel tölti a munkaidő nagy részét. Azonban egy alapos és felkészült ügyvéd megtalálja a módját annak, hogy minden ügyfelét érdemben és részletesen tájékoztassa az ügy állásáról és a fejleményekről, a lehetséges továbblépési lehetőségekről, azok várható következményeiről.

Az ügyvédi kommunikáció stílusa

Egy jó ügyvéd-megbízó kapcsolatban mindenki tisztában van a maga szerepével az ügymenetben. Azonban érthető módon a jogi szaknyelv a laikusok számára nem mindig érthető. Emiatt nagyon fontos, hogy az ügyvéd érthetően, türelmesen és lényegretörő módon kommunikáljon.

+1. Szimpátia

Bár a kölcsönös szimpátia a lista végére került, ez szinte elengedhetetlen az eredményes közös munkához. Ha nincs meg a szimpátia, a megbízóban sem alakul ki a jogi képviselő iránti bizalom. Érdemes mindezt mérlegelni, hiszen minden esetben fontos, nem ritkán érzékeny információkat kell megosztani az ügyvéddel, bizalom nélkül viszont ez nem megy és senkiben sem hagy jó szájízt. További hasznos jogi tartalmakért és segítségért nézd meg a https://jog365.hu/blog/ oldalt.

Forrás: jog365.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...