2020.05.07. 13:17:36 9750 301

Így lesz hosszúéletű a cserepes fűszernövényed!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyakorlott és karantén szülte konyhatündérek egyaránt tisztában vannak vele, hogy a friss zöldfűszer jobban feldobja az ételt, mint a szárított vagy őrölt verzió. Ráadásul, ha véletlenül eljutunk egy üzletbe, eléggé csalogató is a burjánzó, illatos, pompás zöldfűszer. Otthon a konyhában viszont két hét után inkább lehangolóan, mint étvágy gerjesztően fest. Ezekkel a tippekkel szép és egészséges marad a fűszernövényed!

Fűszernövény cserépben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fűszernövény cserépben

Csábító illatú fűszernövényeid nem csak a kajákat, koktélokat, de a konyhád megjelenését is feldobják. Addig a pillanatig, amíg el nem száradnak, meg nem rohadnak. Ne mondj le a fűszerekről, és ha beneveztél egy cserepesre, újat venned sem kell helyette havonta!

Miért megy tönkre?

A csodásan zöldellő bazsalikom, menta, rozmaring, petrezselyem ideális körülmények közül, például üvegházak melegéből kerül az üzletek klímával hűtött eladó terébe. Ez több ponton káros tartósság szempontjából. Például ezek az üvegházban, gyors növekedésre sarkalt fűszerek valóban rövid idő alatt lesznek konyhakészek, ám elég gyengék, kevésbé bírják a strapát. Másrészt a klíma szinte az összes növénynek káros, így nem csak a körülményváltozás, de a hosszabb távú hideg is megviseli a fűszernövényt, még ha ez nem is rögtön látszódik meg rajta.

Teremtsd meg az ideális körülményeket!

Ez három fő pontra tereli a figyelmet: A hely, a víz és a közeg. A megfelelő helyválasztás kifejezetten fontos, hiszen például a direkt napfényt a fűszernövények többnyire rosszul viselik. Tegyük félárnyékos helyre, ahol elegendő fényhez jut, de mégsem közvetlenül az égető napsugarak közé. 20-22 fok ideális hőmérséklet a legtöbbjüknek, ezt nyilván kint nem tudjuk komolyabban befolyásolni, de ha nem tűző napon van, már az is sokat számít. Bent pedig ne kerüljön a tűzhely mellé közvetlenül, bármennyire praktikus is.

A víz utánpótlás szintén elengedhetetlen. Természetesen a túlöntözés sem jó, hiszen a föld penészedni, a gyökerek rohadni kezdenek, ám a kiszáradás sem megoldás. Napi egyszer a cseréptérfogat 10%-ának megfelelő vízmennyiséggel kínáljuk meg az ültetett fűszert. 1 liter térfogatú edényben tehát napi 100 ml víz az ideális mennyiség. Ha a növényünk rendszeres öntözés esetén is száradás tüneteit mutatja – ne dőljünk be neki. Feltehetően azért száraz a levele, mert a gyökér elrohadt és a nedvesség, a tápanyag nem jut fel. Ültessük át, vágjuk le a tönkrement gyökereket és figyeljünk, hogy ne vigyük ismét túlzásba a locsolást!

Az ültető közeg is lényeges. Hosszú életű növényeink akkor lesznek, ha jól érzik magukat. A fűszerek esetében ez tápanyagszegény, tőzeg mentes, fűszernövényeknek ideális összetételű föld a megfelelő választás. Szintén sokat segíthetünk az élettartamukon, ha megvásárlást követően azonnal szétültetjük 2-3 cserépbe. Így több fényhez, térhez, vízhez, tápanyaghoz jut egy-egy tő és szebben kezdenek növekedni.

Felhasználáskor is gondolkodjunk hosszútávon!

Főzés során csak lecsippentünk 1-2 bazsalikom levelet és már megy is a serpenyőbe. Pedig jobban tennénk, ha ilyenkor nem egy-egy levelet, hanem a hajtást vágnánk le, hiszen azzal a növényünket újabb hajtások nevelésére sarkalljuk. Az épp nem felhasznált leveleket pedig száríthatjuk vagy lefagyaszthatjuk későbbre.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...