Így tégy és tarts rendet a kamrádban!
Ha nincs, nehéz és főként zsúfolt nélküle az élet. Ha van, az óriási könnyebbség, de nem szabad elfeledkezni róla, hogy „ő” is igényli a törődést. Ennek az apró kis helyiségnek, vagyis a kamrának ugyanolyan helye van a tavaszi nagytakarítási listán, mint a ház, lakás bármely részének.
Az elmúlt nyár befőttes üvegbe zárt ízei, a tartós élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök, konzervek, fűszerek, üres üvegek, konyhai eszközök tárolására mind-mind alkalmas a lakás egy szárazabb, hűvösebb részében található kamra. Ám jól megférnek itt az „egyéb” kategóriába sorolható, „majd egyszer jó lesz valamire” címkével illetett kacatok is. Persze, ezek a rendrakást is megnehezítik.
Rámolj ki!
A legegyszerűbben úgy tudod tisztává varázsolni a kamrádat, ha előtte szépen kipakolsz mindent, mondjuk a konyhába. Így lesz ideje megszáradni a polcoknak, padlónak, illetve lesz alkalmad minden sarkot alaposan megtisztítani.
Szelektálj!
A gyűjtögetésnek egyszer véget kell vetni. Miközben pakolod ki a holmikat, már kreálhatsz egy „Szükséges” és „Kidobandó” kupacot, így két legyet üthetsz egy csapásra.
Jöhet a polc!
Fontos, hogy kamrád (rengeteg) jól átlátható polccal legyen felszerelve, így könnyen felmérheted, miként is állsz egy-egy élelmiszer mennyiségével, minőségével. Takarítás alkalmával ezeket a polcokat mind ürítsd le és töröld át nedves, lehetőleg meleg vizes ruhával. Sokan takarják le papírral a polcokat, így a takarítás és a tisztántartás is könnyebb. Ám ezek alá könnyen bekerülhetnek és ott is maradnak különböző ételmaradékok, így aztán könnyen válhat hangyák, molyok és egyéb betolakodók törzshelyévé a kamrád.
Irány a padló!
Általában a járólappal borított padlót a legkönnyebb takarítani. Nagytakarításkor moss fel nedves, mosószeres vízzel. Ha lehet, ne legyen a szer túl erős illatú, és várd meg, amíg felszárad a padló, csak utána kezd el a visszapakolást.
Amit két nagytakarítás közt megtehetsz
Az ember igyekszik vigyázni a tisztaságra a kamrájában is, de bizony előfordulnak kisebb balesetek. Ha valami kiömlött, kifolyt, azonnal töröld fel. Mindig ellenőrizd a szavatossági időket, ha valami közeli lejáratú, használd fel, ha lejárt a szavatossági ideje, dobd ki. Az itt tartott edényeket, konyhai eszközöket mindig megtisztítva tedd vissza. Heti egy felmosás azért férjen bele.
Néha nem árt körbenézni
Főzés előtt nézz szét a kamrában, főleg, ha ötlet híján vagy a vacsorát illetően. Így nemcsak ihletet kapsz, hanem a lejárat közeli élelmiszerek száma is csökkenhet.
Neked ajánljuk: Meleg napok ízei üvegbe zárva: befőzési kisokos
Forrás: deinhaushalt.de, Konyhasziget magazin 2015/2.