Imádjuk a diós süteményeket! - 6 szuper recept!
Eszterházy torta, zserbó, flódni, bejgli, diós-krémes, diós piskóta, diós pite és megannyi diós finomság van, amelyben főszereplő vagy zseniális mellékszereplő a dió. Mi nagyon szeretjük, ezért most összegyűjtöttük a kedvenc diós süteményeink receptjeit!
1. Egyszerű diós sütemény
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 20 dkg cukor
- 3 db tojás
- 10 dkg dió (darált)
- 2 dl tej
- 3 dkg vaj
- 1 kk sütőpor
- 0,25 dl rum
Kikeverjük a tojásokat a cukorral, apránként hozzáadjuk a sütőporos lisztet, a puha vajat és jó alaposan elkeverjük. Beleöntjük a rumot és a darált diót, majd szépen eldolgozzuk. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Közben egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beletöltjük a tésztát és készre sütjük. Tűpróbával teszteljük. Langyosan szeleteljük. Tippek: baracklekvárral, csokoládészósszal, tejszínhabbal fel lehet dobni az alaptésztát.
2. Eszterházy szelet
Hozzávalók:
A tésztához
- 6 db tojás
- 30 dkg cukor
- 15 dkg dió (darált)
- 30 dkg finomliszt
- 0.5 kávéskanál fahéj
- 10 g sütőpor
- 0.5 dl napraforgó olaj
- 1.5 dl tej (langyos)
A krémhez
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 3 db tojás
- 4 dl tej
- 15 dkg cukor
- 30 dkg margarin
A díszítéshez
- 15 dkg tortabevonó
- 2 ek napraforgó olaj
- 5 dkg fehér tortabevonó
Elkészítjük a tésztát. A tojássárgáját 18 g cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a langyos tejet és az olajat. A liszttel összekeverjük a száraz anyagokat (dió, fahéj, sütőpor), és szépen a sárgákhoz keverjük. A tojásfehérjéből és 12 dkg cukorból kemény habot verünk, majd óvatosan a tésztához keverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy nagyobb tepsit és 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Légkeveréssel kb. 25 percig vagy tűpróbáig sütjük.
Amíg sül, elkészíthetjük a krémet: Egy kevés tejjel és a tojásokkal kikeverjük a pudingport. A maradék tejet felforraljuk, beleöntjük a pudingport, hozzáadjuk a cukrot és folyamatos kevergetés mellet sűrű krémmé főzzük. A puha margarint felhabosítjuk robotgéppel. Várjuk meg, amíg a krém teljesen kihűl, majd keverjük hozzá a margarint (vagy vajat).
A tésztát közben kivettük, azt is lehűtjük, majd félbe vágjuk. Végül megtöltjük a krémmel, és a hűtőszekrénybe helyezzük pár órára. Amikor megdermedt a krém, elkészítjük a tetejét is.
Az Eszterházy szelet díszítése: Mindkét tortabevonót felolvasztjuk külön-külön és egy kis olajat keverünk bele, hogy fényes legyen. Először az étcsokoládéval öntjük le a tortát, majd a fehér csokoládéval csíkokban díszítjük. Fogunk egy fogpiszkálót és egyszer lefelé, majd felfelé húzzuk a fehér csokiban. Gyönyörű lesz!
Recept: nosalty.hu – Nikóka receptje
Diós-szilvás sütemény
Hozzávalók:
A tésztához
- 70 dkg szilva (magozott)
- 10 dkg vaj (puha)
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg dió (darált)
- 10 dkg cukor
- 6 db tojás
- 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
- 1 kk fahéj (őrölt)
- 1 tk sütőpor
A tetejére
- 5 dkg cukor
- 1 kk fahéj (őrölt)
- 5 dkg dió (durvára vágva)
Elkészítés
A vajat és a cukrot robotgéppel kikeverjük, majd a szétválasztott tojássárgákat is hozzáadjuk, valamint a reszelt citromhéjat. Alaposan összedolgozzuk. A lisztet összekeverjük a száraz hozzávalókkal (dió, fahéj, sütőpor), majd apránként a tojásos-vajhoz adagoljuk és kikeverjük a tésztát. A fehérjékből habot verünk, és a tésztába forgatjuk. Egy közepes tepsibe sütőpapírt teszünk, és belesimítjuk a tésztát.
A cukrot és a fahéjat összekeverjük, majd beleforgatjuk a szilvát, és a massza tetejére rakjuk, megszórjuk dióval is. 180 fokra előmelegítjük a sütőt és kb. 50 percig sütjük légkeveréssel. Mielőtt kivennéd a sütőből, ne felejtsd el a tűpróbát! A szilva helyett más gyümölccsel is elkészítheted, például meggyel!
Forrás: nosalty.hu – Petra receptje
4. Flódni
Ha a flódnira gondolunk, azonnal összefut a nyál a szánkban. A nagyszerű receptet itt olvashatod.>>
5. Somlói Galuska
Nem rég háromféle Somlói galuska receptet is megosztottunk a PROAKTIVdirekt olvasóival. Egyikből sem hiányozhatott a dió! Tekintsd meg a recepteket itt>>
6. Bejgli
Jön a karácsony, úgyhogy a bejgli nem maradhat ki a diós finomságok közül. A receptet itt találod.