Íme a sült alma nyári párja: Grillezzünk banánt!
A hagyományos téli gyümölcsös desszert almából méltán sokak kedvence az ünnepi időszakot idéző fahéjjal, azonban ugyanez a fűszer nyáron is jól működik! Csak most stílszerűen egy déli gyümölcsre, a banánra szórjuk inkább!
A nyári grillszezon kínálata egyre csak bővül: Először a húsok, aztán a zöldségek kerültek egyre szélesebb körben terítékre, most azonban a gyümölcsök is megkezdték térhódításukat. Rögtön egy édes desszerttel támadják be az ízlelőbimbóinkat, hmm!
Grillezett banán
Elkészítési folyamat és fortélyok:
Válasszunk olyan banánokat a desszerthez, amelyek már egészen érettek, de még keményebb a gyümölcs húsa. A túlérett banánok ugyanis grillezés után kissé pépesek lesznek: Finomak, de nehéz gusztusosan tálalni így a gyümölcsöt.
Jól mossuk meg a banánt, mivel héjastól kell a grillre raknunk. Ez úgy fog működni, mint egy természetes anyagból készült serpenyő.
A banánt ne karikázzuk fel! Egyszerűen csak vágjuk félbe hosszában.
A grillt közepes hőfokra kell melegíteni a banánok grillezéséhez.
A banánok vágott oldalát grillezés előtt is megízesíthetjük. A banánnak ezt az oldalát érdemes először elkészíteni, amire úgy 3-4 percre van szükség.
Miután megfordítottuk a banánokat, a héjas részt is grillezzük meg! Azonban most a héj miatt számoljunk rá plusz egy percet az elkészítési időre.
Utolsó lépésként egy villa vagy kanál segítségével távolítsuk el a gyümölcs héját, tálalható is a frissen gőzölgő, finom gyümölcs!
Kipróbált ötletek a grillezett banán ízesítéséhez:
A grillezett banánhoz nagyszerűen illik a fahéj mellett a gyömbér és a szerecsendió is! A kiválasztott kettő-három fűszer arányát tetszés szerint variálhatjuk. Ha sütés előtt ízesítenénk a banánt, akkor használjunk a fűszerkeverék elkészítésekor egy kanál semleges olajat is.
Aki igazán tartalmas desszertre vágyik, kínáljon a banán mellé karamell szószt, juharszirupot vagy fagylaltot is; a vanília ízű például minden gyümölcshöz passzol.
Karibi hangulatot úgy adhatunk a grillezett banánnak, hogy nyakon öntjük némi rummal.
Az igazi ínyencek és azok, akik a vendégeiket szeretnék elkápráztatni mindenképp tegyék fel az i-re a pontot azzal, hogy ropogós pekándiót szórnak a desszert tetejére! Csak törjük apró darabokra a pekándiót és pirítsuk meg a diós íz eléréséhez (vagy egyszerűen csak válasszuk hozzá a diót), éppenséggel a mandulához hasonló módon készíthetünk belőle grillázst is. Ekkor méz és karamellizált cukor helyett használhatjuk a már ajánlott juharszirupot.
Forrás: www.acouplecooks.com