Indulhat az eperszüret – meghoztuk a legjobb epres desszerteket!
Édes, piros, zamatos és az sem baj, ha túl sok van belőle, na, mire gondoltunk? Bizony beköszöntött az eperszezon, már sok helyen itthon is ellepik az ültetvényeket a szép piros termések. Még legalább két hónapig elérhető lesz az egészséges finomság, és addig akár mindennap készülhet valami.
Önmagában fogyasztva is isteni, de érdemes epres sütemény ötletekből is betárazni, így még inkább megörvendeztethetjük a családunkat! A három legmenőbb epres receptért olvass tovább!
Epres habsüti
Kezdetnek dobj össze egy klasszikus piskótatésztát.
Kelleni fog még:
- 30 dkg eper
- 3 dl tejszín
- 30 dkg mascarpone
- 2 ek. porcukor
- 1 citrom leve, héja (reszelve)
- 1 csomag zselatinpor
A sütit szuflé formákban tudod legkönnyebben összeállítani, de ha az nincs otthon, műanyag kistál is megteszi!
Oldd fel a zselatin a tasak hátulján leírt módon vízben, majd kevert össze alaposan a mascarponevel és a citrom levével. Verd habbá a tejszínt a porcukorral, majd keverd a mascarponés masszához, a reszelt citromhéjjal együtt. Vágj a piskótából akkora körlapokat, amik épp kitöltik a tálkáid alját, majd töltsd fel krémmel az edénykéket, felezz a tetejére epreket. Amíg a hűtőben pihenteted, a maradék gyümölcsöt turmixold össze. A frigóban megszilárdult sütit emeld ki a formából, tálaláskor az eper pürével nyakon öntve kínáld, garantált a siker!
Pezsgőkrémes epertorta
A tésztához kell:
- 4 levél citromfű
- 160 g vaj
- 70 g porcukor
- 1 tojás
- ¼ kg liszt
- 1 csipet só
Keverd simára a vajat, a porcukorral, sóval, tojással, majd alaposan gyúrd hozzá a lisztet és az aprított citromfüvet is. Kb. két órát pihentesd a hűtőben a tésztát, majd simogasd kivajazott tortaformába, úgy, hogy a belső oldalakat is befedje. 8-10 perc alatt süsd aranybarnára 200 fokra előmelegített sütőben.
A pezsgőkrémhez négy ív zselatinlapot áztass hidegvízbe a leírása szerint, majd tegyél hozzá 1,5 dl száraz pezsgőt, 3 tojássárgáját, 10 dkg cukrot, egy citrom levét és reszelt héját. Gőz fölött dolgozd össze. Ha már egészen homogén állagú, vedd le a gőzről, keverd tovább. Amikor keményedni kezd, önts hozzá 250 ml habtejszínt.
Teljes kihűlést követően oszlasd el egyenletesen a tésztán, karikázz rá epreket, majd 1,5 dl gyümölcslé és fél csomag zselépor keverékével koronázd meg az sütit! Fél óra pihentetést követően tálalhatod is, asztaltársaságod nagy örömére!
Epres-bögrés
A bögrébe tegyél:
- 3 ek. lisztet
- csipetnyi sütőport
- 2 ek. tejszínt
- 2 ek. tejet
- ½ ek. cukrot
Alaposan keverd össze a tésztát. Egy-két szem epret vágj apróra és keverd a bögrés tésztádhoz. A süti nagyjából 1 perc alatt készül el magas fokozaton a mikrohullámú sütőben. Amint egy kicsit kihűlt már fogyaszthatod is. Tetejére házi eperszörpöt csurgatva fokozhatod az ízélményt!
A receptekben szereplő cukor teljes mértékben helyettesíthető az otthon bevált, sütéshez használt édesítőszerekkel is!
Jó étvágyat kívánunk az epres finomságokhoz!