Isteni, friss croissant a reggeliző asztalra - ahogy a Bikák szeretik
Gőzölgő kávé a kedvenc csészédben, narancslé és roppanós croissant. Ki ne szeretné így indítani a reggelt? Az értéket teremtő Bikák bizony sokszor hajlandók tenni azért, hogy ne legyen kapkodós a nap kezdete. Míg a sütőben a péksüti, addig lehet mást tenni.
Jöjjön is az a recept, amit követve megkapjuk a saját, házi készítésű finomságunkat!
Croissant - recept
Hozzávalók 8 db-hoz:
- 250 g fehér vagy kenyérliszt
- 150 g hűtött, sótlan vaj kockára vágva
- 120 ml langyos tej (lehet növényi is)
- 45 g cukor
- 25 g friss vagy 7 g szárított élesztő
- fél tk. só
- 1 tojássárgája
- 1 tk. tej
Elkészítés:
- Egy tálban keverjük el az élesztőt a cukorral, majd adjuk hozzá a langyos tejet is, és tegyük félre kihűlni.
- Egy másik tálban adjuk hozzá a liszthez a sót és a kockázott vajat. Egy villa segítségével keverjük morzsalékos állagúvá a tésztánkat.
- Ekkor tegyük bele az élesztős tejet, és óvatosan gyúrjuk tészta állagúvá, úgy, hogy a vaj borsónyi nagyságokban maradjon meg benne. Alufóliába csavarva hűtsük pár órát, vagy fagyasszuk 30 percet, hogy a vaj ne olvadjon fel.
- Szórjunk lisztet a munkafelületre és a tésztát nyújtsuk ki téglalap alakúra. Ne lepődjünk meg, ha az elején nehezen megy a nyújtás, a tészta idővel könnyebben kezelhetővé válik.
- Hajtsuk be a tészta rövidebb oldalait középre, forgassuk el negyed fordulattal és a két szélét kissé húzzuk meg, hogy hosszabb legyen. Ismét hajtsuk be a rövidebb oldalakat középre. Fordítsuk meg a tésztát, hogy a hajtások alul legyenek. Így nyújtsuk ki ismételten a tésztát!
- Ismételjük meg az 5. pontban olvasottakat még háromszor a tökéletes rétegek létrehozásához.
- A tésztát alufóliába tekerve hűtsük pár órát, vagy fagyasszuk 30 percet. Ha csak másnap reggel szeretnénk megsütni, nyugodtan a hűtőben maradhat egész éjen át.
- Sütés előtt a lazán lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a tésztát egy kb. 40x25 cm-es téglalap formára. Most pedig 8 db (egyenlő szárú) háromszög alakú darabra kell osztanunk a tésztát.
- A háromszögek rövidebb oldalának közepén ejtsünk egy kis bemetszést és finoman húzzuk meg mindhárom sarkukat. Most már feltekerhetjük a tésztát, hogy megkapjuk a vágyott croissant formát.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a péksüteményt úgy, hogy a feltekert csúcs alul legyen. Ezután csak hagynunk kell, míg a croissant szobahőmérsékleten kissé megkel.
- Melegítsük elő a sütőt 230 fokra, közben pedig kenjük be a péksütik tetejét a tojássárgából és a tejből álló keverékkel.
- Süssük 8 percig 230 fokon, majd vegyük vissza a hőfokot 190 fokra. További 10-15 percig kell sütni, amíg aranybarna nem lesz. Fogyasztás előtt hagyjuk rácson egy kicsit meghűlni.
Forrás: homecookingadventure.com/recipes/quick-croissants