Isteni töltött hús készülhet tarjából is!
A gombával, májjal töltött tarja lehet a hétvége sztárja, de akár egy hétköznap is elkészítheted, majd a következő napokban hidegen-melegen, főzelék vagy saláta mellé, esetleg egy friss és ropogós szelet kenyérre helyezve isteni étel lesz!
Tarja gombás-májas töltelékkel
A töltelék elkészítésével kezdjük, mert annak ki kell hűlni mielőtt megtöltenénk vele a húst.
Töltelék hozzávalói:
1 db vöröshagyma
4-5 db csirkemáj
25 dkg gomba
2-3 db zsemle (szikkadt)
4 db tojás (nagy)
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
1 kk őrölt majoránna
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
2 ek étolaj
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát tisztítsuk meg, törjük ki a tönköt, majd vágjuk fel kisebb, vékony csíkokra. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A csirkemájat vágjuk fel kisebb darabokra. A szikkadt zsemlét áztassuk be vízbe, majd alaposan nyomkodjuk ki.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre.
Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a gombát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a majoránnával, majd addig pároljuk, míg elpárolog a leve.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt csirkemájat, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, és kevergetve süssük egy-két percig.
Ezután csipkedjük hozzá az előzőleg vízbe áztatott, és alaposan kinyomkodott zsemlét, keverjük alaposan össze, majd egyesével üssük bele a tojásokat, szintén alaposan keverjük össze, és süssük egy-két percig, hogy a töltelék összeálljon. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)
Amikor a töltelék elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk vele a húst.
Hozzávalók a töltött húshoz:
1,5-2 kg-os sertés tarja (egész darab)
1 tk só
1 tk ételízesítő
őrölt majoránna (ízlés szerint)
kakukkfű (ízlés szerint)
az előzőleg elkészített, kihűtött töltelék
1,5 dl víz
5-6 ek sertészsír
Az egyben megvásárolt sertéstarját egy éles késsel vágjuk, nyissuk szét úgy, hogy egy szép, nagyobb darab húst kapjunk. (közben arra figyeljünk, nehogy vékony legyen a hús, és kiszakadjon, mert akkor kifolyik sütés közben a töltelék)
Ezután a hús mindkét oldalát sózzuk, majd a kiterített húsra kenjük rá a tölteléket.
Ezután tekerjük fel, majd hústűvel zárjuk le, hogy sütés közben ne nyíljon szét, és ne folyjon ki a töltelék. (ízlés szerint pl. spárgával is átköthetjük a megtöltött húst)
Egy nagyobb tepsit kenjünk ki vékonyan zsírral, öntsük bele a vizet, helyezzük bele a megtöltött húst, szórjuk meg az ételízesítővel és a fűszerekkel, majd fedjük le a tepsit alufóliával.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, kb. két óra alatt pároljuk puhára a húst.
Ezután vegyük le a fóliát, öntsük le a párolóvizet, majd kanalazzuk a hús mellé a sertészsírt, tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra. (sütés közben többször locsoljuk meg a zsírral)
Amikor a hús szép pirosra sült, egy kanállal merjük ki a tepsiből a zsírt, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a húst. (Én előző nap megsütöttem, majd másnap szépen feltudtam szeletelni)
Tálaláskor a felszeletelt töltött húst ízlés szerint kínálhatjuk pl. franciasalátával, krumplisalátával..... vagy éppen ízlés szerinti körettel.
forrás: gizi-receptjei.blogspot.com