Jaj, hová lett a vaj? S.O.S. alapanyag helyettesítési tippek
Hirtelen vendégség kerekedik, és a vendégek betoppanása előtt összedobnál valami finomságot, de nincsen otthon ebből vagy abból? Bizony kényes helyzet, de ha a jószomszédi viszony inkább iszony, és a bolt sem járható út, akkor sem kell elkeseredned, és félredobnod a vendégváró falatok ötletét!
Bizonyos keretek között menthető a helyzet, lássuk csak: mit, mivel lehet helyettesíteni?
Citromlé
Természetesen frissen facsarva az igazi, de a szószoknál és pácleveknél szinte észre sem vehető, ha a citrom leve helyett fele mennyiségű almaecetet használsz.
Fehér liszt
Sokan még mindig elképzelhetetlenek tartják nélküle a konyhát, azonban az élet e nélkül sem áll meg. Sőt zablisztet használva, vagy munkásabb esetben zabpelyhet ledarálva is tökéletes alternatívát kapsz, ráadásul még egészségesebb is!
Ét- vagy olívaolaj
Sütnél egy laza brownie-t vagy muffint, de a rántott hús „megitta” az utolsó csepp olajat is? Egy bögrényi mennyiséget könnyedén helyettesíthetsz ugyanilyen mennyiségű almapürével, avokádópürével, banánnal vagy a jól bevált vajjal és kókuszolajjal.
Puding(por)
Házilag is elkészíthető! Kukoricakeményítő + vanília! Keverd el kevés, hideg tejben, ízesítsd ízlés szerint barnacukorral vagy mézzel, majd add hozzá néhány deci felforralt tejhez, és forrald tovább, míg besűrűsödik. Ha gyümölcsös ízt szeretnél: Természetes aromák és gyümölcsök felhasználásával elérhető.
Szódabikarbóna
Négyszeres mennyiségű sütőpor kihúz a bajból. A legjobb pedig az, hogy fordítva is működik a csere.
Tejszín
Az isteni görögjoghurt nagyszerű megmentőnk lehet, hiszen két egymáshoz elég hasonló tejtermékről van szó.
Tojás
Nem okozhat gondot, ha egyáltalán nincs otthon, vagy egy-két darabbal kevesebb tojás várakozik a hűtődben. Darabonként helyettesíteni tudod negyed bögre almapürével, fél banánnal vagy akár 3 tk. mogyoróvajjal is! Igaz, hogy nem a rántotta és a tükörtojás, ami készíthető belőlük, de sütemények és palacsinták menthetőek ezekkel az alapanyagokkal.
Zsemlemorzsa
Végső esetben, ha az a hús nagyon, de nagyon akarja azt a bundát, akkor panírozható szétzúzott burgonyaszirommal és zabpehellyel szintén.
Vaj, margarin
Főzéshez és szendvicseknél is pótolhatod olívaolajjal, némely süteményeknél pedig napraforgóolajjal. Persze azoknál a sütiknél, ahol hideg vajjal kell összegyúrni a tésztát, ne próbálkozz ezzel, de egy muffinnál beválhat.
Szendvicsekben isteni az olívaolaj, én személy szerint gyakran helyettesítem a vajat pár csepp olívaolajjal a kenyéren vagy zsemlén.
Légy bevállalós és kreatív! Érdekes újdonságok sülhetnek ki belőle. :)