2014.12.16. 15:16:26 7951 28

Jógázz szíved egészségéért!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy kutatás szerint a jóga megvédheti a szívet! Számos pozitív hatást tulajdonítottak már a jógának eddig is, a stressz levezetéstől a koncentrációs készség növeléséig sok mindenben segíthet. Egy holland kutatás most konkrétan a szívre gyakorolt hatását vizsgálta meg, és az eredményeken meglepődtek!

Jóga - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jóga

Azt tudjuk, hogy a sport jótékony hatással van a szívre, főként a cardio típusú mozgások, ahogy a neve is sugallja. A futás, az aerobik, a kerékpározás mind-mind javasolt mozgásforma, amikor a szívproblémák megelőzéséről beszélünk. A jóga viszont egyáltalán nem minősül cardio mozgásnak, ezért is meglepőek annak a holland vizsgálatnak az eredményei.

A tanulmányban 37 kutatás eredményét foglalták össze, a vizsgálatokon kb. 3000 ember vett részt. A jógázó embereket két csoporttal hasonlították össze, kimondottan a szívbetegségek és az ezekhez kapcsolódó kockázati tényezők szempontjából. Az egyik csoportban egyáltalán nem sportoltak, a másikban pedig másfajta sportokat végeztek (pl. futottak). A jóga egyértelműen pozitív hatással volt a résztvevőkre. Azokkal összehasonlítva, akik semmilyen mozgást nem műveltek, jelentősen csökkent az elhízás esélye, a koleszterinszint és a magas vérnyomás is. Ha a sportoló tagokkal vetették össze az értékeket, akkor sem jobbnak, sem rosszabbnak nem bizonyultak az eredmények. Ez azt jelenti, hogy bár a jóga nem cardio edzés, mégis hatékonyan hozzájárulhat a szívbetegséghez vezető kockázati tényezők redukálásához.

A hatásosságát több mindennel magyarázzák. A szakértők szerint ez azért lehetséges, mivel a jógában nagy hangsúlyt fektetnek a légzés és az izommunka összhangjára, ennek köszönhetően több oxigén juthat a véráramba. Ezenkívül a jóga köztudottan csökkenti a stressz-szintet a szervezetben, amit szintén összefüggésbe szoktak hozni a szívbetegségek kialakulásával. Megalapozottnak tűnik az a kijelentés is, hogy a jóga a lelki egészségünkre is kiváló hatással van.

Kezdőknek: próbáld ki a gerincjógát!

Igaz, a jóga mindenki számára ajánlott mozgásforma, de vannak olyan ágai, amelyeket bátran, még idős korban is kipróbálhatunk. Ilyen például a gerincjóga, ahol lassan követik egymást a mozdulatok és nincsenek kicsavart pozíciók. Azoknak is ajánlott, akik nem bírnák a cardio típusú mozgásokat.

Forrás: bbc.com/news/health-30475999

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?

A világ legegyszerűbb muffinja – Fehérjedús finomság rohanós reggelekre vagy lazulós délutánokra

A hétvégékben nem csak azt szeretjük, hogy sokáig, de legalábbis egy kicsit tovább lustálkodhatunk, hanem azt is, hogy jut időnk leülni és szépen komótosan megreggelizni a szépen megterített asztalnál. Bezzeg a hétköznapokon… akkor csak a rohanás van!