2020.09.03. 18:00:34 11984 296

Karantén és keresőképtelenség
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hatályos jogszabályok alapján keresőképtelennek minősül elsődlegesen az, aki a betegsége miatt munkáját nem tudja ellátni. Keresőképtelenség alapjául szolgálhat azonban az is, ha valaki várandóssága, illetőleg szülése miatt nem tud dolgozni, és csecsemőgondozási díjra nem jogosult; de gyakran a beteg gyermek miatt szükséges a keresőképtelenség igazolása.

Felmondás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Felmondás

A karantén eddig nem minősült gyakori keresőképtelenségi oknak. Viszont a koronavírus-járvány miatt azonban ma már mondhatni bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltják, vagy közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítik, így emiatt a munkahelyén megjelenni nem tud. Ilyen esetben az orvos úgynevezett 7-es kóddal veszi keresőképtelen státuszba a munkavállalót, rögtön az első naptól táppénz megállapítására adva ezzel jogosultságot. Amennyiben a munkáltató tud biztosítani olyan munkakört, amelyet a munkáltató ennek ellenére el tud látni, úgy a keresőképtelen státuszba vétel nem indokolt, és eddig sem volt az a szabályok alapján.

Új szabály azonban, hogy az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségi mértékű országból Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek.

Ez lefordítva azt jelenti, hogy aki sárga vagy piros besorolású országból tér haza nyaralásból, magáncélú utazásról, és emiatt karanténkötelezettséget rendelnek el számára, nem jogosult táppénzre.

Őszi utazásaink megtervezésekor feltétlenül legyünk tekintettel erre a szabályra, hiszen a folyamatosan változó járványhelyzet miatt rövid időn belül változhat egy ország besorolása, és a hazatérőkre vonatkozó karanténkötelezettség is, mely innentől már komoly anyagi következményeket is maga után vonhat.

A szabadság, fizetés nélküli szabadság, egyéb betegség miatti keresőképtelenség mellett megoldást a karantén idején otthonról történő munkavégzés jelenthet.

Szerző: dr. Gombolai Éva

Forrás: [D.A.S.G(https://das.hu/jogi-esetek-es-hirek/karanten-es-keresokeptelenseg/)

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...