Karfiol – mennyeien és egyszerűen
Ó, a karfiol, az nagyon finom! Ráadásul olyan recepteket hoztunk, hogy meglepődsz majd, a karfiolból micsoda laktató remekművet lehet készíteni. Az elsővel lenyűgözheted a családod, a másodikkal remek ebédet rittyenthetsz nagyon rövidke idő alatt, nagyon egyszerűen. A harmadik? Már csak ráadás!
Lilahagymás karfioltorta
Kell majd hozzá néhány dolog, úgy mint;
- 1 db közepes karfiol
- 7 tojás
- 12 dkg liszt
- 1 mokkáskanál kurkuma – ami az egészségünkre is jó hatást gyakorol
- 2-3 fej közepes lilahagyma
- 2 ág bazsalikom (az őrölt is opció!)
- 1 teáskanál sütőpor
- 15 dkg parmezán sajt
- fél-fél evőkanál fekete- illetve fehér szezámmag
- 1 ág rozmaring
- só, bors
- olívaolaj
A karfiolt szedd rózsáira, mosd meg, majd tedd fel sós vízben főni. Nagyjából 15 perc kell neki, míg eléri a megfelelő lágyságot. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra és pucold meg a lilahagymákat. Szűrd le a karfiolvirágokat és hagyd jó alaposan lecsepegni, mialatt nyugodtan felvághatod a lilahagymát. 3 db, kb. fél centi vastag szeletet tegyél félre, a többi hagymát pedig kockázd fel. Olajon, közepes lángon pirítsd kevergetés mellett a rozmaringgal együtt. Vedd le a tűzről és hagyd hűlni.
A tésztához a 7 tojásodat verd fel, majd öntsd a pirított lilahagymához és ízesítsd sóval, borssal. Keverd hozzá a sütőport és a lisztet. Hogy ne legyen csomós, folyamatos kevergetés mellett érdemes szitával hozzáadni a tojáshoz a lisztet. A sajtot apróra reszelve szintén adjuk a tésztához, majd óvatos mozdulatokkal, anélkül, hogy összetörnénk, a karfiol rózsákat is forgassuk a masszába. Sóval, borssal, szerecsendióval és kurkumával és a felaprított bazsalikommal ízesítsük. A sütőformát vajazzuk ki, szórjuk körbe a szezámmagokkal.
Ezután jöhet a formába a karfiolos tésztánk és a tetejére karikánként a lilahagyma. Nagyjából 40 perc alatt sül készre, az átsülést pedig a hagyományos módon, sütiszúróval ellenőrizhetjük. Ha már nem tapad rá a tészta, elkészült a remekmű. Felvágás előtt még hagyjuk pihenni bő negyedórát.
Salátával kínálva az igazi!
Öntött karfiol
Sok minden nem kell hozzá, de azért ezeket készítsd elő:
- 1 nagy karfiol
- 20 dkg zsemlemorzsa
- kevés zsír
- 2 dl doboz tejföl
- 1 tojás
- só
A karfiolt szedd rózsáira és mosd meg. Tedd fel sós vízben főni, nagyjából húsz percre lesz szükség, hogy teljesen megpuhuljon. Forgasd zsemlemorzsába a karfiolrózsákat, majd tedd tűzálló tálba és öntsd nyakon a tojás és a tejföl keverékével. Kb. Fél óra alatt pirosra sül!
Karfiolsaláta
A saláta alaphoz:
- 20 dkg gomba
- 1 citrom leve
- 50 dkg karfiol
- 4 közepes paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dkg olajbogyó (magozott)
- só
Az öntethez:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 fél citrom leve
- őrölt fehérbors, só
Gőzben párold puhára a megmosott, külön szedett karfiol rózsákat. Forralj fél liter vizet, add hozzá a citrom levét, és forrázd le vele a felszeletelt gombát. Amikor kihűlt, szűrd le. Vágd fel a paradicsomot szeletekre, add hozzá a felaprított petrezselymet, a karfiolt, az olívát és a lecsepegtetett gombát. Most, hogy az alap kész van, az öntet összetevőit keverd jól össze és mehet is a salátára!
Hűtés után tálald, jó étvágyat!