2015.04.29. 19:21:12 11307 370

Kedvenc tavaszi salátáink
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A teljes értékű, egészséges táplálkozáshoz a zöldségek ugyanúgy hozzátartoznak, mint a hús vagy a kenyér. Sőt, a legideálisabb az lenne, ha minden étkezésünk mellé fogyasztanánk valamilyen salátát. Íme, egy-két tavaszi saláta ötlet, amivel változatosabbá teheted étrendedet.

Caprese saláta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Caprese saláta

Saláta, akár reggelire is: Mozzarella és paradicsom avagy a Caprese

Ez a saláta azért szuper, mert fehérjét és magas víztartalmú zöldséget is tartalmaz, valamint nagyon finom pirítóssal vagy friss kenyérrel is, így a megfelelő mennyiségű szénhidráthoz is hozzájuthatsz, ha ezt fogyasztod reggelire. A recept:

  • 10 dkg mozzarella
  • 2 db paradicsom
  • olívaolaj, só

Egyszerűen felkockázod a mozzarellát és a paradicsomot, egy tálba teszed őket és meglocsolod olívaolajjal és ízlés szerint sózod.

Friss vagy szárított oreganóval, bazsalikommal is fűszerezheted, de akár friss petrezselyemmel is megszórhatod. Az olívaolajat mennyei kimártogatni a végén a tányér aljából.

Spárgás sárgarépa saláta

  • 1 cs zöld spárga
  • 2 db sárgarépa
  • 1 csokor kapor
  • 3 ek méz
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 tk magos dijoni mustár
  • 1/2 citrom leve
  • csipet só

A spárga alsó, fás részét törjük le, majd vágjuk félbe. A sárgarépát pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. Ezután enyhén sós vízbe, főzzük pár perc alatt roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki egészen.

Egy tálba keverjük össze az olívaolajat, a mézet, a mustárt, a citromlevet, egy csipet sót, és az apróra vágott kaprot. (ízlés szerint tehetünk több mézet, vagy édesítőszert, ha édesebben szeretjük)

Ezután a dresszinget öntsük rá a kihűlt zöldségekre, majd kézzel, óvatosan forgassuk össze. Tálalás előtt hagyjuk kicsit állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Csicseriborsó saláta

  • 1 csokor spenót
  • 1 1/2 bögre csicseriborsó (lecsöpögtetve)
  • 1 db kígyóuborka
  • fél piros kaliforniai paprika
  • 1/4 mk só
  • fél citrom leve
  • kenderolaj/tökmagolaj/lenmagolaj

Ha száraz csicseriborsóval dolgozunk, akkor előző este beáztatjuk, aztán másnap feltesszük főni. Fél óra után sózzuk csak meg, mert így gyorsabban megpuhul. Leszűrjük, lecsepegtetjük.

A spenótot megmossuk, és aki úgy szereti, kicsit össze is tépkedheti. Én most egészben hagytam, szerintem így mutatósabb.

Az uborkát és a paprikát falatnyi darabokra vágjuk.

Az eddigieket egy salátás tálba öntjük, ráfacsarjuk a citrom levét és meglocsoljuk olajjal.

Kissé behűtve tálaljuk.

Forrás: hovalettavaj.blogspot.hu

Mindent bele saláta

Ennek a salátának a lényege, hogy bármilyen idényzöldség belekerülhet, amit otthon találunk. Mi a következőket javasoljuk, az arányok tőled függenek.

  • Jégsaláta
  • Kígyóuborka
  • Paprika
  • Paradicsom
  • Retek
  • Újhagyma és/vagy lila hagyma
  • Bármilyen sajt a tetejére, de a legjobb a feta, a krémfehérsajt, a mozarella vagy a parmezán
  • Só, frissen őrölt bors
  • Citromlé és olívaolaj

A jégsaláta kerüljön alulra, a többi zöldséget apró, egyenlő darabokra vágva ráhalmozzuk. A tetejét megsózzuk, megborsozzuk, citromlével és olívaolajjal meglocsoljuk, majd kissé összerázzuk. Ennek a tetejére kockázzuk a választott sajtot.

Isteni grillezett vagy rántott csirkével és hallal is.

Friss, tonhalas tésztasaláta

  • penne vagy orsó tészta
  • tonhal konzerv
  • újhagyma/ negyed lila hagyma/vöröshagyma karikák
  • paradicsom
  • paprika
  • só, frissen őrölt bors
  • oregano vagy petrezselyem
  • olívaolaj
  • Főtt tojás

A tésztát megfőzzük majd összekeverjük a tonhallal, az olívaolajjal és a fűszerekkel. A zöldségeket ráhalmozzuk, a főtt tojás negyedeljük és a tányér szélére helyezzük. Finom és laktató saláta.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tudod, mi az a smoothie bowl? Bűnözz legálisan!

Ahogy minden területen, a gasztronómiában is trendek jönnek, trendek mennek. Ami viszont állandó, hogy aki odafigyel arra, hogy egészségtudatosan étkezzen, annak minden időben fontos, hogy az étel, ami az asztalra kerül, amellett, hogy finom és szemet gyönyörködtetően ínycsiklandó, tápláló is legyen. Ilyen a smoothie bowl is, amely a superfoodok között az utóbbi években sokak kedvencévé vált, és amely a kreativitás végtelen szabadságát adja a készítőjének.

Őszi nagyágyúk egy receptben – Sütőtök és gesztenye

Amikor a sütőtök és a gesztenye összeállnak, ott valami igazán ínycsiklandó dolog készül! Külön-külön is csodákra képesek: a sütőtök pürésítve egy forró levesben melegít fel, a sült gesztenye pedig egy igazi őszi-téli csemege, ami otthon elkészítve is tökéletes kísérője lehet a hosszúra nyúló estéknek.

Téged is kikészítenek a frontok? Átérezzük!

Amikor átalakul az időjárás, nem csupán a hőmérsékletre és a környezetre van hatással, hanem az emberi szervezetre is. A frontok olyan légköri jelenségek, amelyek során két különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú légtömeg találkozik. Ezek az ütközések változásokat idéznek elő, és sok embernél különféle testi és lelki tüneteket okoznak. De valaki miért érzékenyebb rájuk, míg másoknak meg sem kottyannak? Mit kell tudni róluk, illetve hogyan élhetünk velük „békességben”?