Készíts házi ropit és házi krékert szilveszter estére!
A sós ropogtatni valók elengedhetetlenek szilveszter este, hiszen az italok mellé kell valami, ami felszívja az alkoholt. ;) Miért ne készítenénk el a saját házi verziónkat kedvenc ropinkból, krékerünkből. Sokkal kapósabb lesz mint a bolti!
Házi sajtos ropi
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 20 dkg gouda sajt (lereszelve)
- 1 db tojás
- 2 ek citromlé
- 2-3 ek tejföl
- 1 tk só
- 1 mk cayenne bors
Lekenéshez :
-1 tojásfehérje - 2-3 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze a sóval, és a cayenne borssal, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd adjuk hozzá a tojást, a citromlevet, és két evőkanál tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha szükséges akkor apránként adjunk hozzá még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)
Ezután nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra a tésztát, majd derelyevágóval (v. éles késsel) vágjuk fel ízlés szerint keskeny, és hosszú csíkokra.
Ezután kenjük le az előzőleg kissé felvert tojásfehérjével, majd reszeljük rá a sajtot. Végül helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra. (Légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd rögtön tálalhatjuk is.
Házi kréker
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 db tojássárgája (+ 1 tojás a lekenéshez)
- 1 dl tejföl
- 1 tk só
- késhegynyi szódabikarbóna
- szezámmag
- köménymag vagy mák
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a sóval, és a szódabikarbónával, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a két tojássárgát és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vastagra, és ízlés szerinti formákat szúrjunk ki a tésztából. A leeső tésztát szintén gyúrjuk össze, és szúrjuk ki a formával. (felvághatjuk kockákra, vagy kiszaggathatjuk kisebb pogácsaszaggatóval....)
Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük egymástól kicsit távolabb a kiszaggatott tésztát, majd kenjük le felvert egész tojással. Ezután ízlés szerint szórjuk meg köménymaggal, szezámmaggal.....
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd magas hőmérsékleten süssük kb. 10 perc alatt pirosra, ropogósra.
Száraz, hűvös helyen tárolva több napig friss, és omlós marad ez a sós keksz.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu