Kombucha – A „halhatatlanság” itala házilag
Az idegenül csengő név egy ázsiai, egészen pontosan kínai eredetű erjesztett italt takar, ami leginkább probiotikus hatásáról és jó emészthetőségéről ismert. Kutatások szerint jó hatással van különböző gyomorpanaszokra (felfújódás), a szervezet fejlődésére, továbbá egészségügyi előnyökkel jár bizonyos betegségekben szenvedők számára.
Az állítólag méregtelenítő hatással szintén bíró italt többféle gyártótól is megvásárolhatjuk boltban, ám jól meg kell néznünk, hogy azt milyen eljárással készítik. Hőkezelés és pasztörizálás nélkül nagyobb az esély arra, hogy az ígért élettani hatások érvényesülni fognak. Bizonyítottan jó az oxidatív stressz ellen; a teának köszönhetően a májsejtek ellenálló képessége is javul. A viszonylag drága késztermék beszerzése helyett azonban mi magunk is készíthetünk almaborra emlékeztető kombucha teát otthon!
Házilag erjesztett kombucha
Szerezzünk be egy üveg nyers kombucha gombakultúrát, és azt kihűtött fekete vagy zöld teával és 50-100 gr cukorral felöntve tegyük legalább 25 Celsius fokos helyre. (Min. 20 és max. 30 fok között jön csak létre a megfelelő erjedési folyamat.) A tea 1 liter vízzel és 2 teafilterrel készítendő el. Közvetlen erős napfény ne érje a kancsót!
Ne tárold kerámiában vagy nem rozsdamentes acélból készült edényekben sem a gombát, sem az erjedő teát, az egyszerű üvegkancsó teljesen megfelelő lesz! A tetejét jól szellőző és kifőzött anyagdarabbal zárd le. Az átlagos erjedési idő 10 nap, de amikor az ital elérte az ízlésünk szerint kívánt (fanyarkás) ízt – 10 nap ide vagy oda – szűrjük le és tegyük be a hűtőbe, hogy ne savanyodjon be!
Fontos, hogy az alapanyagokat és a kellékeket is nagyon tisztán kezeld, mert a szennyeződések miatt penész alakulhat ki a gombatenyésztés és erjedés során. A gomba az ital leszűrése után azonnal újra felhasználható! Az alacsony kalória tartalmú, szénsavmentes ital jó alternatíva lehet akkor, ha nem szeretnénk adalékanyagokkal teletolt üdítőket fogyasztani, de kissé már unjuk a tiszta vizet.
Forrás: kombucha-ital.blogspot.com