Kucsmagombás mártás – ínycsiklandó fogás sült húsokhoz!
A kucsmagomba szezonja éppen most van, és egy rendkívül ízletes gombafajról van szó, amit akár szárítva is megvásárolhatunk. Egy dologra kell vigyázni: ezt a gombát alaposan meg kell mosni, mert a kis lemezkékben sokféle dolog megbújhat – homok, apró kavics, de az ízéért megéri!
Sült húsokhoz ínycsiklandó mártást varázsolhatunk már 5 dkg kucsmagombával is. A sertés szűzérme például rendkívül jól illik hozzá, de aki nem szereti a sertés természetesen csirkével is elkészítheti, hiszen a mártással nem lesz száraz a hús.
Tejszínes kucsmagomba mártás - recept:
A választott húsféleséget szeleteljük fel, fűszerezzük be sóval, borssal és süssük pirosra egy kis vajjal kikent serpenyőben, majd vegyük ki belőle és tartsuk melegen egy jénai tálban. Öntsük fel a serpenyőben maradt vajat 2 dl fehérborral, és oldjuk fel a húsdarabkákat – ez nagyon jó ízt ad majd a szószunknak. Hozzáadunk 5 gramm alaposan megmosott kucsmagombát, amit pár percig párolunk, hogy megpuhuljon, ehhez hozzáadunk egy kisfej vörös hagymát, amit előzetesen vagy a hús sütés közben megpároltunk. Egy lapos kiskanálnyi kakukkfűvel, 1 zúzott fokhagymával, egy kanálnyi mustárral - vagy esetleg egy kis balzsamecettel -, sóval, borssal ízesítjük, majd az egészet felöntjük még 2 deciliternyi zsíros tejszínnel. Egyet forralunk rajta, de csak röviden, majd kislángra vesszük, és belehelyezzük a szószba a húsdarabokat, és készen is vagyunk!
Proaktív tipp: A húst szeletben vagy akár csíkokra vágva is előkészíthetjük. A kucsmagombát természetesen másfajta gombával is helyettesíthetjük, de abban az esetben több gombafélét használjunk. Köretként tökéletes hozzá a rizs, és egy citromos-olívaolajas jégsaláta tállal sem fogunk mellé lőni.
Jó étvágyat kívánunk!
Az alapreceptet a mindmegette.hu oldalán fedeztük fel, ezt alakítottuk ízlésünknek megfelelően.