2017.01.27. 17:30:58 18103 382

Kudzu, a kétarcú gyógynövény - Segítség függőség ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kudzu - Pueraria lobata – a naponta akár 30 cm-t is növekvő babnövény, Ázsiából származik. Évszázadok óta alkalmazzák ezt a kúszónövényt gyógyítás céljából, ugyanis rendkívüli méregtelenítő hatással rendelkezik: májregeneráló és májméregtelenítő hatású. Ugyanakkor a túl gyors növekedés miatt van, ahol irtani kellene.

Kudzu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kudzu

A kudzu, mint a függőségek elleni harcos

Régi leírásokból alapján kezdték kutatni a növény hatásosságát, és ezeknek a kutatásoknak az eredményei bizonyítják, hogy a kudzu segíti a függőségek által tönkretett szervezet regenerálódását a magas tápanyagértéknek köszönhetően. A benne található ásványi anyagok közül főleg a vas, a kalcium és a nátrium emelhető ki.

A növény gyökerében izoflavonok (egyfajta fitoösztrogén) találhatóak. A növény szervezetbe kerülésének hatására a szerotonin huzamosabb ideig a vérkeringésben marad, és természetes módon növeli a boldogságérzetet. Ezek fontos szerepet játszanak a függőségtől való megszabadulásban. Az alkoholfüggőségben szenvedőknek a kudzu fogyasztása segít az ital utáni vágy csökkentésében és a függőség leküzdésében, mivel a növény hatóanyagai javítják az általános közérzetet és a testi-lelki egyensúlyt, valamint erőt adnak.

A dohányosok esetében pedig a cigaretta elhagyásában tud rettentő sokat segíteni. A kudzu dopamint termel, így nem lép fel nikotinhiány. A kudzu fogyasztói néhány hét elteltével arról számoltak be, hogy nem kívánják a cigarettát. Sőt, ha rágyújtanak, az rosszul is esik nekik.

A függőségekről való leszokáshoz nyilvánvalóan elhatározás és akaraterő is szükséges, ám a kudzu 3 hónapos szedése mellett ez nem csak vágyálom.

Gyógynövényből gaz

A növény különös ismertetői a nagy levele és az erősen illatozó, csodaszép virága, ezért több mint száz éve Amerikába is betelepítették dísz- és takarmánynövénynek. Ám a már korábban említett rendkívüli gyors növekedésnek, és a természetes kártevők hiányának köszönhetően a kudzu megállíthatatlanul terjed. A babnövény rácsavarodik más növényekre, elpusztítja azokat. Ily módon egész erdőket tesz tönkre, és kiszorítja az őshonos növényfajokat. Továbbá a kutatók szerint a kudzu olyan mértékben szennyezi a légkört nitrogénvegyületekkel, hogy az a globális felmelegedés felgyorsulásához is vezethet.

Az amerikai kutatók most azzal kísérleteznek, hogy biológiai eszközökkel – pl. gombák, vírusok és rovarok - megállítsák a kúszónövény túlburjánzását. De ne vitassuk el a kudzu jótékony hatásait sem, hiszen több egészségügyi problémákra is megoldást jelenthet.

Forrás: wikipedia.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Nekik elnézzük a „szúrós” kedvet – Ezért szeretjük a kaktuszokat

Ezek az egzotikus, alakgazdag és virágokkal is ékeskedő, szívós és könnyen alkalmazkodó növények nem csak a szenvedélyes virággyűjtők kedvenceiként tarthatók számon. A száraz levegőjű szobákba ugyancsak javasolt elhelyezni ezeket a hálás növényeket, melyek aztán élő díszekként is esztétikus látványt nyújtanak. Ismerkedjünk kicsit a kaktuszfélék különleges családjával.

Az öregedés: amitől a legtöbb ember fél, pedig nem kellene

Az öregedéstől való félelem ma már szinte minden korosztályban tetten érhető, és egyértelműen negatív hatást gyakorol az egészségre és jóllétre. Bár régidők óta sokan abban reménykednek, hogy egyszer mindenki számára könnyen hozzáférhetővé válik az örök fiatalság széruma, ezidáig még nem került sor erre. Néhányak szerint viszont nem érdemes emiatt aggodalmaskodnunk, hiszen egy véges térben nem bizonyos, hogy létezhet az örökéletűség ajándéka. Mit tehetünk hát?

Mini édenkert? Varázsolj magadnak!

A kertek ősi hazájában, Japánban azt tartják, hogy rendkívül boldognak nevezheti magát az az ember, akinek a keze, öle tele van virágokkal. Nálunk pedig az a hír járja, hogy mindazok, akik a virágot szeretik, csakis jó ember hírét kelthetik. Az alábbiakban megnézzük, hogy milyen virágokkal, díszfákkal, valamint cserjékkel formálhatunk magunk köré olyan mini édenkertet, melynek látványa és gondozása egyaránt üdítő hatással van testre és lélekre egyaránt.