2021.09.28. 13:30:00 9675 279

Lágy, lágyabb, túl lágy? A tökéletes lágytojás trükkje
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A főtt, azaz keménytojás főzésének is megvannak a maga kis praktikái, így nem meglepő, hogy apró kis változtatások a főzési folyamat során és sokat ronthatunk a lágytojás esztétikáján és élvezhetőségén. Nézd meg, mire kell figyelni!

Tökéletes lágytojások - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tökéletes lágytojások

Azt szeretnéd elérni, hogy a lágyan főtt tojás krémes sárgája kibuggyanjon a pirítósodra? Ennek a kulcsa csakis az időzítés! A kemény tojás is akkor lesz szépen megpucolható és nem gumiszerű, ha az alábbi hármas szabályt betartjuk:

  1. A tojás legyen szoba-hőmérsékletű. 2. Forrástól számítva 8 percig főzd. 3. Pucolás előtt hűtsd 10 percig.

A tökéletes lágy tojás

Az ideális lágy tojás teljesen főtt fehérjéből és folyékony sárga közepéből áll, nem igaz? De nem mindegy, hogy mennyire folyik az a sárgája! A nem túl lágy (inkább krémesebb sárgájú) tojást 7 perc, míg a félkemény tojást 9 perc főzési idővel érhetjük el. Akik az igazán folyós tojássárgára vágynak, azoknak mutatunk egy jó és egy még jobb megoldást:

1. A forralás és pihentetés módszere

Helyezzük a nyers tojásokat egy edénybe. Amit töltsünk fel annyi hideg vízzel, hogy egy centiméterrel ellepje a tojásokat. Forraljuk fel a vizet nagy lángon, és rögtön vegyük le az edényt a tűzről. Lefedve hagyjuk 3 és fél percig állni a főzővízben a tojásokat, mielőtt elfogyasztanánk.

Ennél a módszernél az a probléma állhat fenn, hogy a különböző gáztűzhelyek különböző mennyiségű hőt bocsátanak ki, így nem ugyanannyi idő telik el a főzés alatt háztartásonként. Ráadásul előfordulhat az is, hogy az extrém hő hatására a tojásfehérje kissé gumiszerű állagúvá válik.

2. A hat perces lágytojás

Forraljunk fel egy edény vizet gyöngyözővé, és ne túl hirtelen. Adjuk hozzá a tojásokat, és főzzük hat percig. Figyeljünk arra, hogy a főzés ideje alatt a hőmérséklet állandó maradjon. A tojásokat vegyük ki és fogyasszuk el frissen.

Azáltal, hogy a tojást mérsékeltebb és egyenletesebb hőnek tettük ki, és a tojásfehérje anélkül tud teljesen megfőni, hogy a sárgája megszilárdulna.

Forrás: www.chatelaine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...