2020.09.02. 12:55:47 11745 326

Lándzsásútifű szirup házilag – űzd el a köhögést!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az útifű rendkívül jó köhögéscsillapító és bár házi elkészítése hosszabb ideig tart, az őszi náthás, köhögős időszakra még bőven elkészül. Ráadásul természetes, nem tartalmaz káros adalékokat és a hosszú elkészítési idő ellenére, egyáltalán nem bonyolult.

Lándzsásútifű - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lándzsásútifű

Kevesen tudják, hogy a köptető és köhögőcsillapító hatása mellett antibakteriális és sebgyógyító hatóanyagokkal is segít nekünk a lándzsásútifű. Ha nem akarjuk a patikai, bolti köptetőt itatni a családdal, inkább visszanyúlnánk a nép gyógyítás bölcsességéhez, akkor itt az ideje kipróbálni a házi lándzsásútifű-szirup receptet.

Honnan lesz hozzá alapanyagom?

A növény 20-40 cm magasra nő, gyökértörzsből indul ki, barázdált szárain lándzsa alakú, íves erezetű levelek növekednek. Virágzata is jellegzetes, lándzsahegy alakú. Apró fehér virágokból áll össze, 1-3 cm hosszan, kb. fél centi szélességben. Parkokban, réteken, erdőszélen igen gyakran előfordul, de ház körül is sokszor találkozhatunk vele. Szedjünk szép, egészséges, szmogtól mentes, ép leveleket, megelőzve a virágzás időszakát.

1,5 dl kész lándzsásútifű szirup elkészítéséhez szükséges:

50-70 dkg levél
30 dkg cukor
befőttesüveg (9 dl-es vagy literes, szélesebb üveg)
éles kés és egy tál a lemosáshoz, szűrő a kész sziruphoz

A leveleket alaposan mossuk át egy tálban, többszöri vízcserével. Ezt követően szárítsuk meg, majd vágjuk nagyjából egy centiméteres darabokra. Ezt követően az előre sterilizált üvegbe kezdjük rétegezni. Indítsunk kb. két ujjnyi magasságig levelekkel, amiket alaposan nyomkodjunk is le az üveg aljára. Ezt kövesse kb. egy ujjnyi magas cukorréteg, majd jöhetnek ismét a levelek. Folytassuk a rétegezést míg megtelik az üvegünk.Tegyük napos, meleg helyre, mintha kovászos uborkát készítenénk. Két-három naponta egy fakanál segítésével nyomkodjuk le. Néhány hét alatt a cukor eloldódik, a levelek összeesnek, ezt követően nyomkodnunk már nem, csak néha finoman megrázogatnunk szükséges. Körülbelül másfél hónap után kész is a jótékony hatású szirup, melyet leszűrve, hűtőben akár egy évig is tárolhatunk.

Felhasználás

Elsősorban légúti betegségekre, köhögésre használhatjuk. Hatékonyan csillapítja a száraz köhögést, mellette azonban segíti a váladéktól való szabadulás folyamatát is. Dohányosoknak éppen ezért kimondottan javasolt, hurutos tüneteknél. Ezen felül alkalmazhatjuk nyálkahártya-gyulladások és bőrgyulladások kezelésére is, kiemelten a szájat és torkot illető megbetegedések esetén.

Kizáró tényezők

Útifűpollen allergia esetén teljes mértékben kerülendő a fogyasztása, de még az előállítását is inkább bízzuk valaki másra. Ezen felül nagy mennyiségben, belsőleg nem javasolt a szirupot alkalmazni várandósság és szoptatási időszak során sem.

Ha túl sok levelet szedtünk Több szép, egészséges lándzsásútifű levélhez jutottunk, mint amit szirupként szeretnénk használni? Aszalógépben 30-50 Celsius fokon szárítsuk ki a leveleit. Télen jól fog esni, ha forrázatát teaként fogyasztjuk!

Forrás: wikipedia.org, hobbikert.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Viszket, hámlik, pirosodik: mit tehetünk az ekcéma ellen?

Az ekcéma görög eredetű szó, amely hólyagos bőrelváltozásokat jelöl. Orvosi szempontból bőrgyulladásként vagy dermatitisként is emlegetik, és gyakran egyfajta túlérzékenységi reakcióként jelentkezik. Az allergiás bőrtünetek hátterében olyan gyakran használt termékek állnak, mint a parfüm, testápoló, dezodor, körömlakk vagy egyes gyógyszerek. A nikkel, amely sok bizsuban megtalálható, szintén sűrűn bizonyul kiváltó oknak – a becslések szerint minden tizedik nő érzékeny rá. Mit érdemes még tudnunk az ekcémáról?

Ízes élet vagy egészségügyi kockázat? A só kettős arca

A hosszú történelmi múlttal rendelkező sót élelmiszer tartósítás és ételízesítés céljából már régóta használják. A 40 százalék nátrium, 60 százalék kloridot tartalmazó alapvető étrendbeli nátriumforrásként szolgáló só (NaCl) néhány változatát – így az asztali sót is– különféle kémiai elemekkel, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal dúsítanak, mint a jód, vas és a folsav. A test alapvető funkcióihoz nélkülözhetetlen a nátrium megléte, mellyel biztosítani tudja az idegrendszeri egészséget, a megfelelő izomműködést, valamint a tápanyag-felszívódást.