Lecsós történetek – mi minden készülhet lecsóval?
A lecsó önmagában is megállja a helyét, ugyanakkor rengeteg ételnek lehet a fő ízesítése, alkotóeleme is. Persze ahány ház, annyi szokás, de néhány jó ötlettel gazdagíthatjuk a recepttárunkat a következő cikkben szereplő finomságokkal. Most, hogy végre jó áron lehet lecsópaprikát kapni, érdemes begyűjteni a recepteket!
Lecsó alaprecept
Van, aki több paradicsommal készíti, de nálunk kb. ennyi, amit még elbír a lecsó, mivel a férjem nem szereti a túl paradicsomos ízeket.
- 1 fej vöröshagyma
- 1 – 1,5 kg lecsópaprika
- 4-5 szem paradicsom
- pirospaprika
- só
- bors
Mi így készítjük:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon dinszteljük. A paprikát megmossuk és egyforma karikákra vágjuk. A paradicsomot szintén. Akinek van türelme hozzá, lehúzhatja a héját is. Amikor a hagyma üveges, félrehúzzuk a tűzről és összekeverjük egy kis fűszerpaprikával, majd mehet rá a paprika és a paradicsom, s egy pici víz alá. Sózzuk, borsozzuk, esetleg egy kis csípőset is adunk hozzá. Lefedjük a lábost, s kb. 15-20 perc alatt összerottyantjuk. Ezt aztán tálalhatjuk rizzsel, tarhonyával, tésztával, vagy üthetünk bele tojást is.
Lecsós csirke és lecsós szeletek
A különböző lecsós szeletek általában azonos módon készülnek. A kiválasztott húsfajtát szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, kicsit állni hagyjuk, hogy magába szívja az ízeket. ezután vagy megpároljuk, vagy forró olajon kisütjük őket, és a lecsós mártásban – amit például a fenti alaprecept szerint is elkészíthetünk, picivel több vízzel, és egy pár kanál sűrített paradicsommal dúsítva - megúsztatjuk.
Úgy is készülhet, hogy például a csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk, és a lecsóban puhára pároljuk. Vagy akár maradék sült csirkét vagy más sült húst is feldobhatunk egy kis lecsós mártással.
A hús helyett hallal is elkészíthető. Köretnek tarhonya, rizs, nokedli, tészta és burgonya is jó lehet, ez az étel teljesen univerzális!
Lecsós csirkemáj
Hozzávalók a lecsós csirkemájhoz:
- 50 dkg csirkemáj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db paradicsom, 3 db paprika vagy a nyáron eltett lecsóból ízlés szerint
- só, bors, majoránna
- olaj
A csirkemájat megmossuk, kettévágjuk, és letörölgetjük. A vöröshagymát felaprítjuk, majd üvegesre pároljuk, mellé tesszük a karikákra vágott paradicsomot és a szintén felszeletelt paprikát. Pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a csirkemájat. Borsozzuk. Miután a csirke máj készre párolódott, ízlés szerint majoránnával és sóval fűszerezzük. Petrezselymes burgonyával, vagy sima főtt krumplival, esetleg főtt rizzsel tálaljuk.
Lecsós táska
hozzávalók / 5 adag
A tésztához
- 50 dkg finomliszt
- 1 tasak (7 gr) instant élesztő
- 1 teáskanál só
- 3 dl víz
- 4 ek olívaolaj
- 1 teáskanál oregánó
- 1 kk fokhagymapor
A töltelékhez
- 4 db paprika
- 2 db paradicsom
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg bacon
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 ek olívaolaj
Tetejére
- 1 db tojás
- 3 ek szezámmag (kb.)
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk, sima tésztává dagasztjuk, majd langyos helyen a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez elkészítjük a lecsót. Ehhez egy serpenyőbe kevés olajat hevítünk, amin megpirítjuk a felkockázott szalonnát. Hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, fokhagymát, a kicsumázott, kimagozott és feldarabolt paprikát, paradicsomot.
Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon inkább pirítva, mint párolva (hogy sűrű szaftja legyen, ne áztassa el későbbiekben töltelékként a tésztát), puhára főzzük.
Hagyjuk langyosra hűlni. Előmelegítjük a sütőt.
Lisztezett munkafelületen a kinyújtott tésztából annyi 7-8 cm-es kört szaggatunk, hogy mindegyiknek legyen párja. Ekkor az egyik tésztalap szélét vizes ecsettel vagy ujjal lekenjük, a közepére rakunk a lecsóból, és ráhelyezünk egy másik lapot. A szélét villával lelapogatjuk. Ezt addig folytatjuk, amíg a tésztánk elfogy.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a korongokat, megkenjük az elhabart tojással. Megszórjuk a tetejét szezámmaggal, és hagyjuk pihenni 15-20 percet, majd 180 fokon megsütjük.
Forrás: nosalty.hu
További ötletek:
- A lecsót elteheted télire is befőttes üvegben.
- Rákerülhet a pizzatésztára is a paradicsomos alap helyett!
- Fűszerezheted olaszosan: oregáno, bazsalikom, olívaolaj, fokhagyma - még finomabb lesz tésztával.
- Az alapreceptet egyéb zöldségekkel is dúsíthatjuk, vagy a paprikát pl. cukkinivel, tökkel, padlizsánnal.
- Ha pedig többre vágysz, mint egy hagyományos lecsó, akkor hadd ajánljuk figyelmedbe a nemzetközi recepteket tartalmazó lecsókörképünket: Nemzetközi lecsótérkép eredeti receptekkel>>