2017.01.11. 14:00:41 14852 386

Légző gyakorlatok – különféle egészségügyi problémára
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Életünk elengedhetetlen feltétele az oxigén jelenléte és a légzés. Nagyon sok ember helytelenül, rendszertelenül lélegzik, ilyenkor a vér nagyon kevés oxigént kap. Emiatt szorongani kezd, mert a teste úgy érzi, hogy nem fogja túlélni az oxigénhiányos állapotot. Különböző légzőgyakorlatokkal nemcsak a szorongást, de akár a magas vérnyomás, az alvászavar vagy az asztma tüneteit is mérsékelhetjük.

Légzőgyakorlat - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Légzőgyakorlat

A helyes, teljes tüdőt megdolgoztató légzés megfelelő mennyiségű oxigént ad a vérnek, megfelelő gondolkodást eredményez, s így nem alakul ki a tudattalan a félelemérzetünk sem. Mindezek mellett felfrissül az egész test is. Szervezetünk egyik legfontosabb méregtelenítő szerve a tüdő. A tudatos légzés elsajátítása által javul az ellenálló képesség. A helyes légzés legfontosabb szabálya, hogy az orron lélegezzünk be is és ki is, mert az orr felmelegíti a levegőt, mielőtt a tüdőbe kerülne. Az orron keresztül áthaladó levegő megszabadul a különböző baktériumoktól és a szennyeződésektől. Az egyenletes légzés további hozadéka, hogy javítja az emésztést, és pozitív hatással van sok belső szerv, mint például a máj, a hasnyálmirigy és a lép működésére is. Összehangolja testünk teljes anyagcseréjét, és a fokozott oxigén ellátás révén hozzájárul a vérkeringés javulásához, erősíti a szív izmait. A helyes légzés automatikusan mérsékli a vérnyomást és a stressz hormonok szintjét a szervezetben.

A helyesen végzett légzés, hatással van a tudati folyamatokra is: megnyugtatja az idegrendszert, javítja az alvás minőségét.

Alapszabályok a gyakorláshoz

  • Fokozatosan szoktasd magad a helyes légzéshez.
  • Gyakorolj éhgyomorra, étkezés után várj 3-4 órát.
  • Lehetőleg a beleket és a hólyagodat is ürítsd ki a gyakorlás előtt.
  • Nyugodt, tiszta és jól szellőztetett helyen gyakorolj, legjobb a természetben.
  • Ne viselj túl szűk ruházatot.
  • A gerinced mindig legyen egyenes.
  • Az átlag légzés percenként 16, próbáld lelassítani a légzésedet percenként 8-10 körre - egy belégzés-kilégzés egy kört jelent -, anélkül hogy a mellkasod mozgatnád. A cél az, hogy lassan, és egyenletesen lélegezz.

A továbbiakban megismerhetsz néhány hasznos gyakorlatot:

Pranayama – A feszültség oldására

Ez egy klasszikus jógalégzés, amely segít egyensúlyt teremteni a benned rejlő negatív és pozitív energiák között. Ezzel a légzéssel megtanulhatod, hogyan uralkodj a tested és a negatív hangulataid felett, csökkentheted a fájdalmat, a haragot és a feszültséget. Javasolt hetente minimum három alkalommal végezni!

Hogyan végezd?

Először is ülj le kényelmesen, de úgy, hogy a tartásod legyen egyenes. A jobb kezedet helyezd az arcod elé, tenyérrel befelé. A mutató és a középső ujjadat zárd a tenyeredbe. A hüvelykujjaddal vagy a gyűrűsujjaddal kell majd időnként elzárni az orrlyukaidat. A kisujjadnak most nem lesz dolga.

Ha felkészültél, fújd ki a levegőt mindkét orrlyukadon, utána fogd be a jobb orrlyukat a hüvelykujjaddal. Ezután a bal orrlyukadon vegyél mély levegőt, és eközben számolj el lassan négyig. Majd zárd el a bal orrlyukat is - miközben elengeded a jobbat - és fújd ki azon a levegőt 4 számolás alatt. Mindig belégzés után váltjuk az orrnyílást, tehát a kilégzés után mindig ugyanazon orrnyíláson történik a belégzés. Ez egy teljes kör. Az első pár alkalommal elegendő három kört végigcsinálnod, majd fokozatosan növelheted a gyakorlatok számát.

Bhramari (zümmögő légzés) - Magas vérnyomásra, alvászavarra

Hogyan végezd?

Vegyél jó mély lélegzeteket, miközben a hüvelykujjaiddal befogod a füleidet. A mutatóujjaiddal nyomd enyhén két oldalról a homlokodat, és enyhén gyakorolj nyomást a szemeidre a középső ujjaiddal. A szádat tartsd zárva, és olyan hosszú kilégzés közben, amilyen hosszan csak bírsz, hümmögj is.

A gyakorlat közben csak pozitív gondolatokat engedj meg magadnak. Kísérletezhetsz különböző hangmagasságokkal és ritmikával, amíg rá nem találsz arra, amit a legkellemesebbnek érzel.

Buteyko módszer – Az asztmás betegeknek

Az asztma valódi okára, a hiperventilációra hat. Minimalizálhatja az asztma rohamokat, illetve egyes esetekben teljesen megszüntetheti őket.

Hogyan végezd?

A légzésgyakorlat megtanít mérsékelni az asztmás túllélegzést, csökkentve ez által a széndioxid veszteséget. Csak orron keresztül szabad venni a levegőt, aminek kifújása után, meg kell várni, mikor jelentkezik újra igény a következő levegővételre. A módszer szerves része a szünetek tartása, így a kilégzések közben egyszer csak meg kell szüntetni a levegő kifújását, és kis szünet után nagyon lassan tovább folytatni azokat. A gyakorlat alkalmazása előtt mindenképp konzultálni kell szakorvossal!

Ha rendszeresen végezzük a légző gyakorlatokat, a helyes légzés testünk tudattalan szokásává válik.

Forrás: A cikk meggyogyulok.blogspot.hu és a gyorismegyesulet.uw.hu információi alapján íródott.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.