2024.05.01. 12:36:12 5516 198

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

Szakmák Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szakmák Fotó:123rf.hu

A világ egyik vezető karrierplatformja, a CareerAddict listázta azon munkahelyeket, melyek elképzelése szerint 2030-ra – főként a technológiai fejlődés és a mesterséges intelligencia életátrendezése okán – nagy eséllyel megszűnnek. Egyes nézetek szerint még egy évtized sem kell ahhoz, hogy az automatizált munkahelyek átvegyék a maiakat, óriási változásokat hozva ezzel magukkal. E tekintetben nem csupán a gyári munkákról van szó, hanem szinte minden szektorról. Olyanokról is, mint az egészségügy és a kereskedelem. Az AI (Artificial Intelligence), vagyis az MI (Mesterséges Intelligencia) már nem csak a futuristák jövőbevetítéseiben szerepel, hanem nagyon is jelenlévő. Sokan az AI munkahelyeltörlő hatásait látják és marasztalják el, azonban vannak olyanok, akik az új – korábban még soha nem látott – munkahelyeket teremtő erejét dicsérik

A technológia, ami ad is, vesz is

A proaktivitás, a folyamatos készenlét, a munkapiac fejlődésével való lépéstartás eddig is fontos volt, jelenleg azonban felerősödött. Ha „játékban” szeretnénk maradni, akkor fontos, hogy fejlesszük a kreativitásunkat, rendszeresen képezzük magunkat, hogy amennyiben jelenlegi foglalkozásunk elavulttá válik, legyenek előttünk kiútlehetőségek. A karrierfelület szerint már most látszik egy-egy foglalkozás vége. Ilyen helyzetben tudhatja magát:

Az adóelőkészítő, mely a precizitás-vezérelt MI algoritmusok és adószoftverek miatt kiszoruló félben lehet (a szakemberek szerint legalább ezen terület foglalkoztatottjainak 20 százalékát érinti).

A parkolóőr helyét ugyancsak teljesen átvehetik az intelligens parkolásvédelmi rendszerek, melyektől alapelvárás a hatékonyság és az emberi hibák kizárása.

Az előrevetítések szerint a sportbírói karrier is ingoványos talajra került, hiszen az MI által vezérelt videóbíró teljesen átveheti a sportjátékok lebonyolításának feladatát.

Sokan nem sírnák vissza a reklámcélú direkt megkeresők, azaz a telemarketingesek gyakran már a zaklatás határait súroló és frusztráló tevékenységét. Ámbár az is könnyen meglehet, hogy mindössze annyi változás történik, hogy a telefon mögötti láthatatlanságban meghúzódó ember helyett egy MI-algoritmustól érkeznek a hívások. A hang alapján pedig senki sem fog arra következtetni, hogy ez valójában egy valós időben működő automatizált rendszer, ami a fogyasztói adatokat elemzi és aktuális értékesítési javaslatokat tesz – olyannyira hasonlít egy ember hangjára. A márkák vezetői ebben előrelépést látnak, hiszen ezeknek a rendszereknek nincs szükségük sem pihenésre, sem pedig ebédszünetre. Mindazonáltal pedig rendkívül effektívek is.

A CareerAddict meglátása szerint a mezőgazdasági foglalkoztatottak helyét úgyszintén automatizálják – pl. terményfigyelő drónok, önműködő mezőgazdasági gépek, az emberi munkát teljesen leváltó precíziós mezőgazdasági technikák, okos öntözőrendszerek, robot betakarítógépek stb.

Az e-bookok, a digitális könyvtárak korában sajnos olyan szakmák képviselői is veszélyzónába kerültek, mint a könyvtárosok. Az AI által kezelt katalógusrendszerektől és a digitális könyvektől viszont sokan azt remélik, hogy így csökken a fakitermelés és a fizikai könyvek előállításának szénlábnyoma egyaránt.

A ma már hagyományosnak nevezhető – bár modernkori szakma – a számítógép-programozóé is ki van téve a folyamatosan fejlődő automatizált kódolási eszközöknek. Ezek ugyanis maradéktalanul elláthatják a programozás lépéseit és könnyedén megbirkóznak a rutin kódolási feladatokkal.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Könnyű narancskrémleves, melegen vagy hidegen

Ha a narancsra gondolunk, akkor az első szó, ami eszünkbe juthat, az a C-vitamin. Azonban ez a pompás gyümölcs sokkal többet is kínál számunkra az immunrendszert erőteljesen támogató C-vitamin-tartalomnál. Tartalmaz olyan anyagokat is, melyek megelőzhetik vagy késleltethetik a krónikus betegségeket – ilyenek a kálium és a foszfor. Fogyasztásával megakadályozható a kiszáradás, elősegíti az emésztést, segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a hasi zsírt. Érdemes a sokak által kedvelt és bevett reggeli rituálévá formálódott narancsléfogyasztás mellé beékelni néhány új receptet is. Például egy finom narancskrémlevest.

Pénteken indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete

Kenutúrák, bölényszafari, lápréti barangolás, sólyom- és sasles, népi játszóház, tárlatvezetés, természetismereti foglalkozások, interaktív vízvizsgálat és gyereknapi programok várják az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Parkok Hetén május 17. és 26. között országszerte. A programsorozat nyitórendezvénye pünkösdhétvégén a városligeti Vajdahunyadvárban lesz.

A neurózis már civilizációs betegség – Jelek, kutatások és megküzdési lehetőségek

A neurotikus személyiséget leginkább az érzelmi instabilitás, a szorongás, az ingerlékenység, az önbizalomhiány, a depresszió és más negatív érzések jellemzik. A neuroticizmusban érintett egyének általában stresszkezelési nehézségekkel és kedvezőtlen önszabályozó képességgel rendelkeznek, ami a kapcsolataik minőségére is hatással van. Erősen hajlamosak az idegeskedésre, aggodalmaskodásra, konfliktusos helyzetben nehezen tudnak megnyugodni. Mit lehet tenni?