2016.09.22. 11:53:23 11576 321

Lehet, hogy most még jobban fogod imádni a sajtot!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sajtnak nincs könnyű dolga: zsíros és kalóriadús, ráadásul az olcsóbb fajták tele vannak tartósítószerekkel és mindenféle sajtba nem való dolgokkal. Ugyanakkor a jó minőségű sajtok fogyasztásával többet tehetsz az egészségedért, mint gondolnád!

Sajtok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sajtok

A fogyókúrázók valószínűleg a sajtmentességet választják, mondván túl zsíros az étrendjükhöz. Ezzel azonban lemaradnak egy finom és egészséges fogásról – állítja egy dán kutató csoport.

A Koppenhágai Egyetem kutatói több mint 130 felnőtt sajtevési szokásait vizsgáltak 12 héten át, akiket három csoportra bontottak. Az egyik csoport 80 g magas zsírtartalmú sajtot fogyasztott mindennap, a másik csoport 80 alacsony zsírtartalmú sajtot evett, a harmadik csoport pedig 90 g kenyeret lekvárral. Ezután megmérték mindhárom csoport koleszterinszintjét.

Azt találták, hogy a rossz (LDL) koleszterin szintek között nem igazán volt szignifikáns különbség a három csoport között a kísérlet végére. Nem volt számottevő különbség egyéb számokban sem, mint például a vércukorszint, inzulin vagy magas vérnyomás. Ugyanakkor a jó (HDL) koleszterinszint sokkal jobb volt azoknál az alanyoknál, akik zsíros vagy akár zsírszegény sajtot fogyasztottak, mint akik egyáltalán nem ettek sajtot, a szívünk tehát még profitálhat is a sajtfogyasztásból. Egyéb kutatások szerint a sajtok a májnak is jót tesznek, jó fehérje, D-vitamin és kalcium forrásnak számítanak, valamint segíthetnek a túlsúly leküzdésében is.

Ez persze nem azt jelenti, hogy gyakorlatilag vég nélkül habzsolhatjuk a sajtokat, és hogy akármennyit megehetünk belőlük, hiszen a kalóriatartalma még megmaradt, és a minőségre is oda kell figyelnünk. Délutáni nasinak egy almával, esetleg dióval társítva azonban tökéletes lehet, így tényleg bűntudat nélkül élvezhetjük az előnyeit.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Fejfájás, mi páncélba zár – Amit tudnod kell a leggyakoribb kínzó tünetről

Hol húzódik a határ az ártalmatlan és a veszélyes fejfájás között? Mikor van okunk aggodalomra – és hogyan enyhíthetjük a mindennapjainkat megkeserítő tünetet?

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Viszket, hámlik, pirosodik: mit tehetünk az ekcéma ellen?

Az ekcéma görög eredetű szó, amely hólyagos bőrelváltozásokat jelöl. Orvosi szempontból bőrgyulladásként vagy dermatitisként is emlegetik, és gyakran egyfajta túlérzékenységi reakcióként jelentkezik. Az allergiás bőrtünetek hátterében olyan gyakran használt termékek állnak, mint a parfüm, testápoló, dezodor, körömlakk vagy egyes gyógyszerek. A nikkel, amely sok bizsuban megtalálható, szintén sűrűn bizonyul kiváltó oknak – a becslések szerint minden tizedik nő érzékeny rá. Mit érdemes még tudnunk az ekcémáról?