2019.12.13. 14:41:52 6305 186

Luca-napi hagyományok – akár napjainkban is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Luca napja, december 13, a régi korokban a jövendölés napja volt. Babonákat követve megállapítottak ezen a napon mindent; a következő évi terméstől a várható időjáráson át a párkapcsolati változásokig. Idén ráadásul péntek 13-ra esik Luca napja, így ideje felfrissítenünk a babonákat!

Boszorkány - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Boszorkány

Természetesen közösségi szórakozásnak sem volt utolsó a Luca napi szokások sora. Az asszonyoknak Luca napján például szigorúan hiba volt dolgozni, így aztán az összes szokásra maradt idejük, a sütés – főzés, sürgés-forgás viszont megmaradt más napokra.

A Luca-napi szokások egyébként Szent Lucia vértanúhalálához kötődnének, de a magyar hagyományok inkább egy csúf öreg boszorkányhoz kötik. Luca-banya elől dugják el a seprűket, nehogy meglépjen az öreglány – hát ezért nem szabad semmi féle háztartási eszközt ezen a napon a kezünkbe venni.

Boszorkánynéző szék…

Az igazán lelkes boszorkányvadászoknak remek időtöltés a december 13-án elkezdett Luca-szék kifaragása. A széknek december huszonnegyedikén kell elkészülnie, pontban akkor, mikor éjfélt üt az óra. Így a székre állva megláthatjuk a boszorkányokat, és megismerhetjük őket szarvval díszített fejükről. Ugyan a faragáshoz ma már nem sokan értünk, de készíthetünk otthon egyszerűbb kis széket a gyerkőcökkel, akár fogpiszkálóból, spatulából, minden nap hozzá téve egy kicsit. Ráállni viszont nem érdemes – még összeroppantják a boszik a székünket (vagy kiderül, hogy boszorkányok vagyunk)!

Szintén kézművesség iránti lelkesedésből – és természetesen a Luca-napi rossz szellemek elleni elővigyázatosságból – fonhatunk fokhagymakoszorút az ajtóra, ablakokra. Plusz pont, hogy a karácsonyi főzéskor és kéznél lesz a fokhagyma. Ráadásul, ha mégis munkához látnánk Luca neve napján, a fokhagyma majd távol tartja a rossz szellemeket, hogy ne szúrjuk meg az ujjunkat az orsóval (vagy a hústűvel), ne változtassák kóccá a lent (vagy gyűrjék össze a frissen vasalt ruhát)! A biztos azonban mégis az, ha ezt a napot inkább végig lustálkodjuk! A párválasztás nagy napja Ha azt gondoltad a szerelem napja februárban volt, nagyon tévedsz! Mivel annak idején szüneteltek a kinti munkák és teret kapott a fonóban az ismerkedés, ráértek az emberek udvarolni, udvaroltatni. A szerelem azonban nem egyszerű, a lányok tehát igyekeztek biztosra menni. Luca-cédulákat készítettek, 12 szabad legény nevét papírgalacsinokra írták, majd a párnájuk alá rakták. Akit reggel kihúztak elsőre, azzal számítottak házasságra. Született erre drasztikusabb változat is – minden nap egy nevet a tűzbe hajítottak, s a végén karácsonyra már csak a jövendőbeli neve maradt náluk.

Természetesen egy magyar hagyomány akkor az igazi, ha van köze az étkezéshez is. Így hát a gombócba főzött cetlik mind közül a legjobbak! Amelyik gombóc a háziasszonynak először feljön a víz tetejére kifőzéskor, abban rejlik a jövendőbeli neve. Ezt is kipróbálhatjuk lányos háznál, vagy barátnőkkel, csak ne felejtsünk el mindenkit figyelmeztetni, hogy van egy kis extra a gombóc közepén. Na és persze a ház urát érdemes cédula mentes gombóccal kínálni!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.