Lusta reggelek reggelije
Azokon a bizonyos hétvégi reggeleken, amikor legtöbbünket nem frusztrál a „csakmégtízpercet” szundi őrület valahogy a reggelire is szívesebben szánjuk az időt. Nyilván, ha nem kell rohanni, egy egyszerű reggelikészítésre is könnyebben vesszük rá magunkat, ilyenkor a szokásos bevált rántotta-pirítós-zabpehely szentháromságát is szívesebben módosítjuk.
Egy ilyen módosító tipp a következő „tojáslepény szabad fantáziára hangolva” elnevezésű költemény, mely egyszerűen csak az éppen fellelhető, eklektikus választékú konyhai alapanyagok összeházasításából jött létre. Nevezetesen: hozott anyagból kellett dolgozni
De mi is ez. Egy egyszerű tojáslepényt sütünk, amit sós palacsintára helyezünk, amit aztán megszórunk-kenünk mindenfélével olyan dologgal, amit a hűtőszekrényünkben találunk, és nem tűnik annyira testidegennek.
Hogyan lássunk hozzá
Sós palacsintát sütünk. Ehhez a szokásos, bevált saját palacsinta receptünket használjuk bátran, kicsivel több só mehet bele, mint amikor édes palacsintát gyártunk és értelemszerűen a cukor kihagyandó. Koponyánként 2 tojással számoljunk. A tojást felverjük tálban, ízesíthetjük pici sóval, őrölt borssal. A palacsinta sütőnket használjuk a lepény megsütésére is. A forró serpenyőbe öntjük a tojást, és gyenge hőfokon/ kis gázon lassan sütjük egyik oldalára. Amikor a teteje is megbőrösödött, bőven meghintjük reszelt sajttal és félretesszük. Egy lapostányérra teszünk egy palacsintát, erre óvatosan ráemeljük-csúsztatjuk a tojáslepényünket. A sajtos lepényt bátran kenhetjük kedvünkre ízesített tejföllel, szeletelhetünk rá pici paradicsomot, fantáziánkra és a hűtőnk polcára van bízva az alapanyag felhasználás. Az így kapott cuccot aztán tekerjük fel, középtájon vágjuk ferdén el a tekercset, szórjuk meg sajttal, és tádámmm: kész a rendhagyó reggeli ételköltemény.