2018.12.29. 16:47:54 15144 393

Mákos guba szilveszterre - nem csak akkor, ha babonás vagy!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A babona szerint, aki szilveszterkor és a biztonság kedvéért újév napján valamilyen apró szemű ételt eszik - általában lencsét - annak az új évben nem lesz gondja a pénzzel, ugyanis a pénztárcája soha nem ürül ki. Nos, a máknál apróbb ételt nem találhatsz!

Mák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mák

Mákosguba vanília sodóval és sült almával

Hozzávalók a mákos gubához:

  • 6 db vajas kifli
  • 15 dkg mák
  • 2 cs vaníliás cukor
  • cukor (ízlés szerint)
  • 1 cs mazsola (el is hagyható)
  • reszelt citromhéj
  • kb. 3 dl tej

Öntet hozzávalói:

  • 3 tojássárgája
  • 2 dl tejszín
  • 2-3 ek méz
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1 ek vaníliás pudingpor (v. liszt)

A kiflit vágjuk fel kb. egy cm-es karikákra, majd tegyük egymásmellé egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután helyezzük be a sütőbe, majd pár perc alatt pirítsuk világos színűre.

A mákot daráljuk meg, majd keverjük össze a vaníliás cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral.

A tejet melegítsük fel, majd áztassuk benne pár pillanatig a fele mennyiségű, elősütött kiflikarikát.(vigyázzunk nehogy elázzanak a kiflikarikák!!!!!)

Egy sütőformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd tegyük le egy sorba az áztatott kiflikarikákat. Ezután szórjuk meg a mákos keverék felével, majd fedjük be a maradék, szintén meleg tejben megáztatott kiflikarikákkal, és szórjuk meg a maradék mákkal.

Az öntethez keverjük simára a tojássárgákat a mézzel, a vaníliaaromával, a tejszínnel, és a vaníliás pudingporral, majd óvatosan öntsük rá a formában lévő mákos-kifli tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

Sült alma hozzávalói:

  • 2 db alma
  • 1 ek méz

Az alma csumáját távolítsuk el, majd vékonyan szeleteljük fel. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymásmellé az almaszeleteket. Ezután ecset segítségével, kenjük le a szeleteket mézzel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.

A sütőből kivéve, helyezzük a sült almaszeleteket az elkészült mákos guba tetejére.

Vaníliasodó hozzávalói:

  • 5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 tk vaníliás pudingpor
  • 1 tk vaníliaaroma
  • cukor (ízlés szerint)

A tojássárgákat keverjük simára a vaníliaaromával, ízlés szerinti cukorral, a pudingporral, és egy kevés tejjel.

A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett csorgassuk bele a tojásos-cukros....keveréket. Kevergetve főzzük pár percig, hogy a sodó kellően besűrűsödjön. Ezután vegyük le a tűzről és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor kanalazzuk a vaníliasodót a tányérba, majd helyezzünk rá egy szelet mákos gubát és így kínáljuk.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...