Március 15-én süssünk Kossuth kiflit!
Ha szeretnél egy olyan édességet készíteni, ami sokáig eláll, gyorsan készen van és még finom is, akkor a Kossuth kiflit csak ajánlani tudjuk. Ráadásul ennél ünnepibb sütemény nem is kell erre a borús márciusi napra.
De miért hívjuk Kossuth kiflinek ezt a süteményt? Bizony, az elnevezés nem véletlen, hiszen a történet szerint valóban ez volt Kossuth Lajosnak a kedvenc édessége, amit gyakran fogyasztott a pozsonyi országgyűlések alkalmával Palugyay Jakab vendéglőjében. Járjunk utána az ízének is, és tapasztaljuk meg mi is, miért szerette annyira a magyar államférfi ezt a receptet, és készítsük el.
Kossuth kifli recept
Hozzávalók:
- 200 g vaj vagy margarin
- 200 g cukor
- 4 db tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 190 g liszt
- ½ tasak sütőpor
- a szóráshoz blansírozott mandula és/vagy dió apróra vágva
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A vajat a cukorral habosra keverjük, és apránként hozzáadjuk a tojássárgákat, belereszeljük a citrom héját.
A sütőport és a lisztet összevegyítjük és apránként a vajas masszához keverjük.
Ezután beleforgatjuk a tésztába a tojáshabot, kivajazott-kilisztezett (30cmx20cm) tepsibe simítjuk és a tetejét megszórjuk a mandula- és/vagy dióaprólékkal.
175 fokra előmelegített, alul felül-sütésre állított sütőben, a középső rácson, kb. 30 percig vagy tűpróbáig sütjük.
A kihűlt süteményből pogácsaszaggató segítségével szaggassunk holdacskákat és így tálaljuk.
Forrás: delimanochefs.hu