2015.03.15. 09:00:00 7264 162

Március 15. - Országszerte tartanak rendezvényeket a nemzeti ünnepen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Országszerte tartanak ünnepi rendezvényeket, családi programokat ma, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. A fővárosban a Parlament előtti Kossuth Lajos téren Magyarország lobogójának felvonásával kezdődnek meg a központi ünnepségek.

Magyar zászló - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Magyar zászló

Orbán Viktor miniszterelnök a Múzeumkertben mond beszédet, s számos kormánytag és ellenzéki politikus is felszólal egy-egy rendezvényen. Délután 3 órakor az ország több száz településén tízezrek szavalják el egy időben a Nemzeti dalt. Budapestre délutánra civilek tüntetést szerveztek.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) által szervezett központi programsorozat reggel 9 órakor, a hagyományokhoz híven Magyarország lobogójának felvonásával kezdődik. Ezután ünnepi díszmenet indul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol a Múzeumkertben Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester mond ünnepi beszédet.

Délután az Országház Kupolatermében Áder János államfő, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök jelenlétében átadják a Széchenyi- és a Kossuth-díjakat.

A budai Várban egész nap ingyenes családi programok lesznek: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Forradalmi forgatag elnevezésű programsorozattal, három színpadon koncertekkel - köztük a Ghymes együttes fellépésével - és gasztrokulturális sétánnyal is várják az ünneplőket. A Táncsics-börtönbe szervezett játékos vetélkedőn a gyerekek hétpróbás huszárokká válhatnak. (Jelenlegi formájában vasárnap lesz utoljára látható a Táncsics-börtön, március 16-án ott a Hauszmann-tervnek megfelelően nagyszabású régészeti feltárás kezdődik.)

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában korabeli papírbáb- és kokárdakészítéssel, tematikus történeti sétával készülnek a szervezők, míg a Magyarság Háza katonadalok tanulásával, huszárviseleti és fegyverbemutatóval készül az ünnepre. A Magyar Nemzeti Galériában a többi állami múzeumhoz hasonlóan az összes állandó kiállítás ingyenesen lesz látogatható. Szintén ingyen lehet megtekinteni a teljes Várkert Bazárt és az ottani Csók István-kiállítást is.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke Londonban, az angliai magyar közösség szervezeteinek képviselőivel közösen köszönti a nemzeti ünnepet, és állampolgársági eskütételen is részt vesz. Harrach Péter frakcióvezető választókerületében Őrbottyán megemlékezésén vesz részt, Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke pedig Csorna ünnepi megemlékezésén mond beszédet március 15-én délután - tájékoztatták az MTI-t.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője Pad Ferenccel, az MSZP tapolcai országgyűlési képviselőjelöltjével koszorúz Ajkán, majd sajtótájékoztatót tartanak. Délután az MSZP is csatlakozik civilek - a Százezren az internetadó ellen, valamint a 60 ezren a magánnyugdíjukért közösség - Facebookon szervezett budapesti demonstrációjához, amelynek résztvevői 15 órakor indulnak a Keleti pályaudvartól, és a tervek szerint 16 órakor érkeznek az Astoriához.

A Jobbik az V. kerületi Március 15. téren tart megemlékezést 15 órától. A párt elnöke, Vona Gábor Gyöngyösön mond ünnepi beszédet.

Az LMP vasárnap 10 órától a fővárosi Pilvax kávéházban emlékezik, beszédet mond Schiffer András társelnök-frakcióvezető is.

A Demokratikus Koalíció elnöksége délelőtt koszorút helyez el a Pilvax kávéháznál, ahol Gyurcsány Ferenc pártelnök politikai nyilatkozatot tesz. A DK-sok is csatlakoznak a civilek által szervezett délutáni tüntetéshez.

Az Együtt alelnöke, Pápa Levente a fővárosi Március 15. téren mond beszédet délután kettőkor.

A Párbeszéd Magyarországért délelőtt a budai Várban, a Táncsics-börtönnél tart rendezvényt.

A Magyar Liberális Párt szintén a Pilvax kávéháznál tartja megemlékezését, délután kettőkor Fodor Gábor pártelnök mond beszédet.

Mindemellett országszerte számos településen tartanak megemlékezéseket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Szente Vajk és Németh Kristóf a Mi március 15-énk című kezdeményezése nyomán délután 3 órakor több száz településen ezrek szavalják el egy időben a Nemzeti dalt.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője Csongrád megyében, Hódmezővásárhelyen és Makón mond beszédet mond az önkormányzatok díszünnepségén.

A szegedi önkormányzat megemlékezésén Botka László polgármester, az MSZP országos választmányának elnöke mond beszédet.

Vas megyében, Szombathely belvárosában táncos felvonulással, huszárokkal kezdődik az ünnepi megemlékezés. Fél 10-kor a Petőfi-szobornál lesz koszorúzás, majd katonai tiszteletadás mellett felvonják az országzászlót. Ünnepi beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor délután a párt debreceni rendezvényén szólal fel. Juhász Péter alelnök a Talpra Pécs! rendezvényen vesz részt.

A március 15-ei ünnepi rendezvények miatt a fővárosban és több vidéki településen is forgalomkorlátozásokra kell számítani. Budapesten az Erzsébet hidat több órára, a budai Várat pedig egész napra lezárják a közúti gépjárműforgalom előtt. A fővárosi rendezvények miatt jelentősen változik a közösségi közlekedés menetrendje is.

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15-e 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s egyben a magyar sajtó napja.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az érzelmi kiegyensúlyozottság fontosabb, mint gondolnád

Öröm, szomorúság, félelem, düh, csalódottság, unottság. Az érzelmek mindennapi emberi életünk erőteljes befolyásolói. Olyan reakciók, amelyeket különféle események, helyzetek, körülmények, emberek, tapasztalatok váltanak ki belőlünk. Ha megismerjük belső rezdüléseinket, amennyiben kíváncsian és aktívan részt veszünk a „tanulom magam” folyamatában, akkor a tudatos érzelemszabályozás igénye sem fog távol állni tőlünk. Az érzelmi egészségünkre való odafigyelés és munka, ugyanúgy nem hanyagolható el, mint a testi jóllétünkkel való foglalkozás. Mindkettő kifizetődő.

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.

3+1 visszautasíthatatlan és egyszerű szendvicskrém reggelire és/vagy uzsonnára

A reggeli gyors készülődés közepette, valamint munkából hazaérkezve ugyancsak jól eshetnek a pofonegyszerűen elkészíthető szendvicsek. Ezekhez a hétköznapi harapnivalókként és vendégváró falatokként ugyancsak helytálló mindenki-kedvence szendókhoz kínálunk most néhány otthon elkészíthető krémet.