Mennyi az annyi? Mérd pontosan konyhai mértékegység-gyűjteményünk segítségével!
Amennyiben a cím kapcsán klasszikus térfogat átváltó táblázatot vársz, sajnos csalódnod kell! Most olyan segédlettel készültünk neked, amit a hagyományos szakácskönyvek szemelvényeiben nem találhatsz meg: Tehát, hány csésze van egy literben?
Ha legközelebb kíváncsi leszel arra, hogy egy kiskanál az mennyi evőkanál, csak keresd elő ezt a praktikus útmutatót az összes konyhai mérőeszköz megfelelőségéhez és a legáltalánosabb alapanyagok helyettesítéshez!
Mérőeszközök “átváltása”
Kis térfogatú folyékony halmazállapotú alapanyagok méréséhez:
1 evőkanál = 3 teáskanál
2 evőkanál = 1/8 csésze
4 evőkanál = 1/4 csésze
5 evőkanál + 1 teáskanál = 1/3 csésze
16 evőkanál = 1 csésze
Nagyobb térfogatú folyadék méréséhez:
1 csésze = 0,25 liter
2 csésze = 0,5 liter
4 csésze = 1 liter
8 csésze = 2 liter
16 csésze = 4 liter
Száraz alapanyag mérésénél nagy segítség tudni, hogy...
1 csésze = 16 evőkanál!
Az új-hullámos bögrés receptek mértékegységeinek megfejtése után nézzük meg azt is, hogy miként tudjuk legegyszerűbben kicserélni a valamiért nem kívánatos vagy a hiányzó alapanyagokat:
Húsleves: 1 csésze csirke- vagy marhahúsleves = 1 húsleveskocka vagy 1 teáskanál instant levespor plusz 1 csésze forrásban lévő víz.
Csokoládé: 30 gramm cukrozatlan csokoládé = 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor plusz 1 evőkanál vaj, margarin, esetleg olaj.
Kukoricakeményítő (sűrítéshez): 1 evőkanál kukoricakeményítő = 2 evőkanál liszt.
Önkelesztő liszt: 1 csésze önkelesztő liszt = 1 csésze univerzális liszt plusz 1/4 teáskanál sütőpor és egy csipet só.
Őrölt pirospaprika: 1/8 teáskanál pirospaprika = 4 csepp csípős-paprika szósz.
Fenyőmag: Azonos mennyiségű diót vagy mandulát használjunk helyette!
Mogyoróhagyma: Tökéletesen kiváltható lila hagymával.
Tejföl: 1 csésze tejföl = 1 csésze natúr joghurt. (Azonban 1 tojásfehérjével vagy 1 evőkanál kukoricakeményítővel vagy kevés hideg vízben feloldott liszttel való stabilizációjára lehet szükség, ha meleg ételhez kevernénk hozzá.)
Paradicsomszósz: 450 ml konzerv paradicsomszósz = 300 ml konzerv paradicsompüré és némi víz.
Vanília kivonat: Meglepő módon pálinkát vagy az ételhez passzoló ízű likőrt is használhatunk a hiányában.
Forrás: www.goodhousekeeping.com